Vaker oprecht genieten: 4 praktisch tips
20 november 2020 

Vaker oprecht genieten: 4 praktisch tips

1. Jij bent de baas

Alleen jijzelf beslist of je van iets geniet of niet. Dat heeft niets te maken met externe factoren zoals je werk, je relatie, je sociale contacten of je financiële omstandigheden.

Stop met het beschuldigen van al die externe omstandigheden. En denk ook niet dat je pas echt en verdiend kunt gaan genieten als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld als je minder uren gaat werken, of als je meer geld hebt, of als je weer een relatie hebt, enz. … want zo werkt het niet. Neem het heft in eigen handen en ga voor meer genieten. Hoe je dat bijvoorbeeld kunt doen, vertel ik in de volgende tips.

2. Zet eens een andere bril op

Heb jij wel eens geprobeerd om te genieten van je dagelijkse woon-werkverkeer? Of van het ontbijt met je kinderen? Of het meefietsen naar school? Van het uitlaten van je hond? Vaak zit je dan nog steeds in de gedachtenmolen van de waan van de dag. Of je baalt zo dat het regent dat je alleen maar chagrijnig bent. Dus alles wat je om je heen zou kunnen zien, horen en ruiken aan dingen waar je blij van wordt; dat gaat compleet aan jou voorbij. Vanaf nu is dat anders.

3. Gebruik je zintuigen

Tijdens de volgende wandeling met je hond of fietsroute naar de sportschool ga je bewust je zintuigen gebruiken. Wat ruik je allemaal? Natuurlijk word je met name blij van prettige geuren en geluiden. Denk aan vers gemaaid gras of gitaarmuziek die uit een huis komt waar jij net langs fietst. Of de geur van vers gebakken appeltaart. Dus even geen Spotify voor jou of iets anders via je telefoon. Want die zet je voortaan op deze momenten uit.

Kijk ook wat je allemaal voor moois ziet. Zoals die mooie klaprozen langs de weg, de roodgekleurde herfstbladeren of een prachtig aangelegde tuin. Door op die manier bezig te zijn via je zintuigen, word je automatisch rustiger. Je voelt je beter door op de mooie dingen te focussen en maakt geluksstofjes aan in je hersenen. Zeker weten dat je met een heel ander gevoel dan normaal thuis of bij de sportschool aankomt.

4. Pak dagelijks een moment complete rust

Neem liefst iedere dag wat tijd vrij; dat hoeft niet veel te zijn. Neem op weg naar huis bijvoorbeeld onderweg een kleine pauze. Het klinkt vast raar en voelt heel tegenstrijdig, maar dit zorgt dat je rustiger wordt en lekkerder in je vel zit.

Zoek een plekje op met een fijn en mooi uitzicht. Denk aan dat bankje in het park of aan het water. Ga nu 10 minuten op dat bankje zitten. In het begin voelt het onwennig en denk je vast: ik ga er weer vandoor. Ik heb hier geen tijd voor … Maar probeer er 10 minuten te blijven zitten en kijk om je heen. Neem alles waar; gebruik al je zintuigen. Dit is echt een mini-break die jou enorm veel energie en een positiever gevoel geeft. Oefening baart kunst: hoe vaker je het doet, hoe beter het je lukt. En na een poosje wil je niets anders meer!

Welk oprecht geniet-momentje ga jij jezelf vanaf nu gunnen? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?