Symptomen eenzaamheid

Weet jij wat symptomen van eenzaamheid zijn? Lang niet iedereen heeft door dat lichamelijke klachten gerelateerd zijn aan het 'alleen voelen' en ervaren ook in groepen of met een druk sociaal leven nog gevoelens van eenzaamheid. Je lichaam kan al aangeven dat jij eenzaam bent, voordat jij het goed en wel doorhebt. Met dit artikel hopen wij je meer inzicht te geven.

Eenzaamheid kan leiden tot lichamelijke klachten

Een van de onderschatte consequenties van eenzaamheid is dat het niet alleen een mentale kwestie is. Ook je lichaam heeft er onder te leiden. Langdurige gevoelens van eenzaamheid kunnen bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, verminderde immuniteit en depressie met alle gevolgen van dien. Op tijd herkennen en erkennen dat je eenzaam bent en stappen ondernemen om uit dit gevoel te kruipen, is dus belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. 

Hoe kun je herkennen dat je eenzaam bent?

Bij eenzaamheid zal je al gauw denken aan het gevoel dat je niet genoeg vrienden of een leuk sociaal leven hebt. In de praktijk is dit lang niet HET belangrijkste kenmerk van eenzaamheid en ervaren ook veel mensen met veel sociale connecties dit gevoel. Er zijn heel wat andere factoren die aan de grondslag liggen van eenzaamheid.

Uit onderzoek van de universiteit van Chicago blijkt dat eenzaamheid draait om de verwachtingen die jij hebt van de sociale contacten en de teleurstelling die de ervaring in de praktijk vervolgens met zich meebrengt. Ook al ga je met veel mensen om, je bereikt niet de onderliggende connectie die jij volgens je verwachting nodig hebt om voldoening uit je sociale contactmomenten te halen. Wij schreven eerder dit uitgebreide artikel over wat is eenzaamheid?

Symptomen van eenzaam zijn

Aan de hand van de onderstaande 11 punten, kun jij mogelijk beter inschatten of je gevoelens met eenzaamheid te maken hebben.

1. Je bent vaak moe en voelt je niet uitgeslapen

Voel jij je vaak uitgeput en heb je het gevoel dat je niet goed uitrust, ondanks dat je wel redelijk op tijd in bed ligt? Uit onderzoek blijken eenzame mensen onrustiger te slapen. Ze worden vaker wakker en zijn onderaan de streep veel minder uitgeslapen. Onderbewust kunnen een hoop factoren bijdragen aan een onrustige slaap.

2. Je hecht veel waarde aan shoppen en materialisme

Shop jij graag of shop jij serieus graag? Uit onderzoek blijkt dat eenzame mensen een sterke neiging hebben om de leegte die ze voelen te compenseren met bezit. Het is stiekem een zoektocht naar geluk en blijdschap en zodra je iets moois koopt ervaar je dat gevoel heel even. Maar daarna is het net zo hard weer weg.

3. Je spendeert flink wat tijd op social media

Een grote valkuil vandaag de dag is de enorme hoeveelheid tijd die we stiekem stoppen in onze social media apps. We hebben de neiging om dagelijks meerdere malen door onze feed te scrollen en worden dan constant geconfronteerd met vrolijke beelden en grootse avonturen. Dat dit slechts een gefilterd beeld van iemands leven weergeeft, wordt vaak vergeten en leidt al gauw tot gevoelens niet belangrijk genoeg te zijn, omdat jij op dat moment niet zon spannend of leuk leven hebt.

4. Je bent aangekomen

Eenzaamheid slurpt energie en motivatie. Daardoor verkies je de bank sneller voor de sportschool en beweeg je gaandeweg steeds minder. Eet je daarbij nog eens wat chips of chocola, dan kom je aan en raak je vast in een destructief patroon die dat getal flink kan doen oplopen.

5. Bingewatchen

Een studie van de Universiteit van Texas wijst uit dat er een verband bestaat tussen je eenzaam voelen en de neiging hebben om hele series achter elkaar te bingewatchen. Om de leegte en eenzaamheid op te vullen, heb je net wat sneller de neiging om op next te drukken.

6. Je voelt je somber

Wanneer je je eenzaam voelt, kun je je steeds somberder voelen. Depressie is een serieuze consequentie van eenzaamheid. Het wordt zelfs een van de klassieke signalen en symptomen van depressie genoemd.

7. Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt

Heb je vaak het gevoel dat je niet gehoord of begrepen wordt? Dit is een van de oorzaken voor eenzaamheid. Als jij je niet begrepen voelt, zit je niet op dezelfde golflengte. Een lijn die jij waarschijnlijk WEL nodig hebt om je begrepen en sociaal lekker in je vel te voelen.

8. Je voelt geen verbinding met de mensen om je heen

Het aantal vrienden telt niet mee in eenzaamheid; het gaat om de kwaliteit van je vriendschappen. Als jij geen verbinding voelt met de mensen om je heen, kan je zelfs op een vriendenweekend met 20 vrienden je intens eenzaam voelen. De dieperliggende connectie die je maakt met iemand anders kan alle eenzaamheid in n klap wegnemen.

9. Je hebt een lage weerstand; je wordt snel verkouden

Wist je dat wanneer je je gesoleerd en eenzaam voelt dit een aanzienlijk aanslag op je gezondheid kan hebben? Een van de grootste consequenties is dat je een zwakker immuunsysteem ontwikkelt in tegenstelling tot iemand die sociaal gezien voldaan is. Daardoor heb je een lagere weerstand en word je bijvoorbeeld sneller verkouden!

10. Je hebt veel negatieve mensen om je heen

Negativiteit is aanstekelijk. Als jij veel mensen om je heen hebt die een negatieve kijk op de wereld hebben, is de kans groot dat je humeur daardoor beïnvloed wordt en je het zelfs overneemt. Als je andere mensen in je omgeving hebt die aangeven dat ze eenzaam zijn, ben je zelfs geneigd om dit over te nemen, omdat je geen diepe connectie met deze mensen hebt.

11. Je geniet enorm van een warme drank of een warme douche/bad

Deze had je misschien niet zien aankomen, maar eenzame mensen genieten enorm van een warm drankje of een warm bad of lange douchesessie. Dat komt omdat je warmte associeert met dat fijne, sociale gevoel. Waarschijnlijk omdat je vanaf je geboorte al je sociale momenten ontstaan uit warmte, zoals een knuffel van je ouders!

Herken jij je in meerdere van deze eenzaamheidssymptomen? Dan is het misschien goed om er iets aan te doen. Langdurige eenzaamheid kan namelijk leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Eerder schreven wij 11 tips om je eenzaamheid te verminderen. Wellicht heb je er iets aan. Of kijk eens op onze site om te zien hoe VriendinnenOnline werkt om zo je sociale kring uit te breiden. Heel veel succes!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?