Wandelsporters
Het lijkt wel of het aantal mensen dat langere afstanden wil lopen langzaam toeneemt, gezien de drukte in de bossen en over onze dijken. Daarbij is een scheiding te maken tussen de zogenaamde asfaltlopers en natuurwandelaars. Asfaltlopers lopen voornamelijk op verharde wegen en zien de uitdaging in het wandelen van georganiseerde tochten als de Rode Kruis Bloesemtocht (april) in Geldermalsen, de Airborn (september) te Oosterbeek of zelfs de Vierdaagse van Nijmegen (juli). Ze worden vaak als wandelsporters bestempeld.
Natuurwandelaars
De natuurwandelaars trekken door de bossen, uiterwaarden en zo meer en lopen veelal over onverharde wegen. Veel van de Groene wissels zijn wandelingen die gericht zijn op de natuurwandelaars. Er is een ruime keuze aan routes in allerlei natuurgebieden in Nederland.
De groene wissels
Bart van der Schagt heeft in vier jaar tijd ruim 400 van deze Groene Wissel wandelingen ontworpen, gelopen en gepubliceerd. Het begon als een klein idee, maar werd een doorslaand succes. Het aantal wandelaars dat minstens n Groene Wissel gelopen heeft is het half miljoen ruim gepasseerd. Elke rondwandeling start en eindigt bij hetzelfde trein- of busstation en is daardoor prima bereikbaar, ook voor mensen die geen auto hebben of deze graag laten staan. Het zijn routes die variren tussen de 7 en 28 km.
De gebaande wegen verlaten
De wandelingen zijn zon succes omdat ze de gebaande wegen verlaten. Hij gaat altijd op zoek naar routes waar een ander niet zo snel zal lopen. Zo kom je bij zijn groene wandelingen wel eens bij paadjes waar je letterlijk bij stil gaat staan en je hardop afvraagt of dat echt het pad is dat je in moet slaan. Smal, begroeid en super avontuurlijk! En vaak komt het uit op een prachtig natuurplekje waar je anders nooit gekomen was, tenzij bij toeval.
We liepen een tijd geleden Groene Wissel 186; Geldermalsen. Ik ben zelf opgegroeid in de gemeente Geldermalsen, maar was verrast door sommige stukjes uit de route. Paden die ik altijd had aangezien voor eigen terrein en stukjes natuur waarvan ik het bestaan niet wist. Probeer het eens, een Groene Wissel in je eigen regio.
Routebeschrijving
De routebeschrijvingen zijn beschikbaar voor papier, gps of app. Wij hebben de ervaring dat de gedrukte beschrijving veel leeswerk vergt tijdens het lopen. Ik heb mezelf aangewend om thuis voorwerk te doen door zelf een bondige versie van de beschrijving te maken. Deze tip is gratis, net als de wandelingen. Dus wie of wat houd je nog tegen? Kijk hier voor de lijst met alle groene wissels.
Overigens heeft Bart van der Schagt naast de groene wandelingen ook stadswandelingen en themawandelingen, maar daarover kan ik (nog) niet meepraten.