Recept: Gado gado salade

Dit recept van de Indonesische gado gado salade is echt heerlijk en bovendien in een nieuw jasje gestoken. En daarnaast: deze pindasaus is letterlijk de beste die je ooit zult proeven. Dit vegan zomergerecht duurt wel even om te maken 50 minuten (plus 2-3 uur marineren), maar zal zeker een hit zijn aan tafel.

Ingrediënten 4 personen:

  • 200 gr. tempeh
  • 2 el. pindasaus (zie ingrediënten hieronder)
  • 1 el. water
  • 2 el. kecap manis
  • Sesamolie
  • (Houten) spiesjes

Gado gado salade:

  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1/4 rode kool
  • 1 limoen
  • 150 gr. taugé
  • 250 gr. sperziebonen
  • 1/2 komkommer
  • 4 eieren
  • Optioneel: handvol gehakte geroosterde pinda's

Pindasaus:

  • 6 grote el. pindakaas
  • 1 limoen
  • 2 el. sojasaus
  • Duimpje gember
  • Een halve chilipeper met zaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • Bosje korianderstengels
  • 1 stengel citroengras
  • sesamolie
  • Water

Aan de slag:

1. Begin met de citroengras, chilipeper, knoflook, korianderstengels en de gember fijn te hakken, of pulseer alles in een keukenmachine tot het fijn is.

2. Verhit wat sesamolie in een koekenpan en bak de bovenstaande ingrediënten ongeveer 5 minuten.

3. Voeg bovenstaand mengsel toe aan een keukenmachine of een staafmixer met de pindakaas, sojasaus en limoensap en blitz samen. Voeg langzaam ongeveer ¼ tot ½ glas water toe om het dunner te maken tot je de juiste saus consistentie hebt.

4. Verwarm de oven voor op 220C.

5. Snij de tempeh in hapklare blokjes en laat ze -bij voorkeur een paar uur marineren in 2 el van de pindasaus, 1 el water en 1 el kecap manis. Als je houten spiesjes gebruikt, leg ze dan ongeveer een half uur in een waterbad zodat ze water opnemen en later niet verbranden.

6. Maak ondertussen de gado gado salade. Snij de zoete aardappel in partjes, besprenkel ze met wat olijfolie, voeg een snufje zout toe en bak ze ongeveer 25-30 minuten en laat ze afkoelen.

7. Kook de eieren ongeveer 10 minuten en voeg de laatste 3 minuten de sperziebonen toe. Snij de rode kool in dunne plakjes en masseer ze met het sap van de limoen en wat zout tot het wat zachter wordt. Halveer de komkommer en snij in halve maantjes. Doe alles in een grote slakom, samen met de taugé en de zoete aardappelen.

8. Terug naar de tempeh saté! Rijg ongeveer 4 gemarineerde tempehblokjes aan een spies. Verhit wat sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de saté ongeveer een minuut aan elke kant tot deze goudbruin en krokant zijn.

9. Serveer de gado gado salade met een lepel van de pindasaus erover, korianderblaadjes en de gebakken tempeh saté erbij (weer met veel van de pindasaus)!

recept-gado-gado

Dit recept komt van Elize van @deli_zabeth. Haar instagram staat vol met heerlijke recepten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?