Psychologische detox

Een zuivere geest stelt je in staat om beter te ontspannen, makkelijker beslissingen te nemen en beter om te gaan met de golfbewegingen van het leven. Waar een lichamelijke detox je lijf helpt om optimaal te functioneren, kan een psychologische detox je helpen om scherper, creatiever, meer gefocust en meer ontspannen te zijn. Je lichaam zuiveren is een constant proces, en zo is het ook met je hoofd. Pas de onderstaande stappen dagelijks toe, en ontdek hoe lekker een zuiver hoofd voelt!

1. Stop met het aanmaken van toxische gedachten


Angst, en alle emoties die uit angst worden afgeleid, zijn schadelijk voor je systeem. Angst, in welke vorm dan ook, veroorzaakt stress en activeert allerlei processen in je hoofd die je uitputten.

Alle gedachten die zijn gebaseerd op angst zijn toxische gedachten. Ze vervormen je waarneming van de realiteit op een manier die je niet dient.

Voorbeelden van toxische gedachten zijn:

  • “Ik ben niet goed genoeg”
  • “Ik ben een loser”
  • “Maar wat nou als dat gebeurt en…”

De eerste stap naar het zuiveren van je lichaam is door te stoppen er gifstoffen in te stoppen. De eerste stap naar het zuiveren van je hoofd is stoppen met het aanmaken van toxische gedachten.

Wees niet bang, twijfel niet. Heb vertrouwen in jezelf en blijf bij de feiten. Dat scheelt je veel zorgen en houdt je hoofd lekker zuiver!

2. Gooi alle ballast lekker uit je hoofd


Steeds wanneer je jezelf iets voorneemt om te doen dan open je een project in je hoofd. Je loopt langs de schuur en je denkt: “Wat een puinhoop, ik ga de schuur dit weekend opruimen“.

In je hoofd wordt er een project geopend. Dat weekend kom je er niet aan toe om de schuur op te ruimen, en steeds als je langs de schuur loopt hoor je een stemmetje in je hoofd dat zegt: “Joehoe! Je moet de schuur nog opruimen!“.

Dit open project blijft aan je knagen zolang het open blijft staan. En dit geldt niet alleen voor je schuur. Het geldt voor alle taken in je leven: je werk, je hobby, je huishouden, je sociale leven en ga zo maar door.

Je opent honderden projectjes in je hoofd. Het is zoals met een computer, hoe meer taken er in de achtergrond draaien, des te slomer de computer wordt. Hoe meer projecten jij in je hoofd open hebt staan, des te slomer je hersenen gaan functioneren.

Wat is de oplossing? Neem afscheid van al deze overtollige balast en bevrijd hersencapaciteit van het bijhouden van al deze ‘openstaande projecten’.

Maak een mindmap, en vraag je af wat je allemaal nog moet doen. Schrijf alles op wat in je opkomt, en blijf vervolgens nog even door schrijven. Als je echt het gevoel hebt dat je alles hebt opgeschreven dan voel je je direct een stuk rustiger in je hoofd.

Vervolgens heb je bij ieder project twee keuzes: Het project voltooien of het project schrappen. Door alle afspraken die je met jezelf hebt gemaakt in het licht te slepen zie je ineens hoeveel je eigenlijk op je bord hebt liggen. Schrap alle onnodige dingen, en focus je alleen op een paar belangrijke dingen.

Een leeg hoofd bevordert rust en creativiteit. Je wordt bovendien veel productiever én effectiever omdat je een sterke focus ontwikkelt en je alleen richt op dingen die écht belangrijk zijn.

3. Verrijk je geest met zuiverende ideeën


Er komen geen toxische gedachten meer in je systeem, en je hebt je hoofd lekker leeg gegooid. Je hebt de basis voor je detox gelegd, nu is het tijd om actief te gaan zuiveren.

Waar je bij een lichamelijke detox aan de slag gaat met gezonde smoothies en supergezonde superfoods, ga je nu aan de slag met psychologische oppeppers.

Begin eens met het maken van een paar simpele lijsten. Schrijf op waarvoor je dankbaar bent, schrijf op wat jij allemaal hebt bereikt de afgelopen maanden. Schrijf op wat je talenten zijn, waar je trots op bent.

Geef jezelf vervolgens meer energie door te beginnen met het vestigen van nieuwe overtuigingen. Waar je eerst dacht “Ik ben niet goed genoeg“, begin je nu tegen jezelf te zeggen: “Ik ben perfect zoals ik ben“. Praat gewoon eens hardop tegen jezelf, bijvoorbeeld als je alleen in de auto zit, en pep jezelf op met overtuigingen als:

  • “Ik ben mooi, succesvol en liefdevol”
  • “Ik ben meer dan de moeite waard”
  • “Ik ben gezond, fit, aantrekkelijk, succesvol en ik ben een fijn mens om mee om te gaan”

Wist je dat alle angstige overtuigingen die je met je mee droeg net zo waar of onwaar zijn als deze nieuwe overtuigingen? Als je er dan toch voor kiest om de realiteit te vertekenen (sterker nog, je kunt niet anders, want realiteit is altijd persoonsgebonden), dan kun je hem net zo goed in jouw voordeel vertekenen!

Verrijk je hoofd, en stop het vol met gedachten die je dienen. Voor je het weet worden deze nieuwe gedachten onderdeel van je normale denkpatroon, en ga je écht geloven dat je knap, succesvol, gezond en liefdevol bent. Stel je eens voor!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?