Phylicia Tjepkema over eenzaamheid en vriendinnen leren kennen na haar verhuizing
29 juni 2022 

Phylicia Tjepkema over eenzaamheid en vriendinnen leren kennen na haar verhuizing

Wij spraken met Phylicia, een leuke knappe meid, die in hartje Den Haag woont. Oorspronkelijk komt ze uit Assen, maar daar heeft ze zich nooit echt thuis gevoeld. Haar middelbareschooltijd vond ze niet altijd even leuk, dus zodra het kon heeft ze haar koffers gepakt om naar de grote stad te gaan. Wij spreken haar over deze stap en het vinden van nieuwe vriendinnen.


Hoe is het om in een vreemde stad ‘nieuwe mensen’ te leren kennen?

Mijn toenmalige vriend woonde in Voorburg en samen zijn wij naar Den Haag verhuisd. Dit ging na acht jaar uit. Toen ik net in Den Haag kwam wonen en in mijn toenmalige relatie zat leerde ik een leuke meid kennen op een bruiloft. Steeds beter leerde ik haar kennen en we klikte zo goed. Vervolgens spraken we ieder weekend met elkaar af. In die periode gingen we vaak samen op stap. Ik was toen twintig en leerde steeds meer mensen kennen tijdens het uitgaan, met een aantal ben ik nog steeds bevriend.

Wat zijn de ingrediënten om langdurige vriendschappen op te bouwen?

Wat ik heel belangrijk in een vriendschap vind is dat je echt eerlijk tegen elkaar kunt zijn. Dat je een vriendin echt eerlijk advies kunt geven, ook al is het niet altijd een positief bericht. En kwaliteit boven kwantiteit; hoe ouder ik word, hoe belangrijker dat voor mij is!

Ben je wel eens positief verrast in een vriendschap?

Als er iets heftigs gebeurt in je leven dan zie je echt goed in wat je aan iemand hebt. Toen ik in een moeilijke periode zat, was er een vriendin die er echt voor mij was. Al vertelde ik een verhaal duizend keer, de deur stond altijd open. Dat was zo bijzonder voor mij, hierdoor zijn wij echt hecht geworden.

Een ander mooi voorbeeld is dat een aantal dierbare vriendinnen moeder zijn geworden en hun kinderen voelen echt als familie aan.


Heb jij ook vriendschappen verloren?

Zeker wel. Ik geloof ook in vriendschappen per levensfase. Er zijn bepaalde mensen die komen in een bepaalde periode en die kunnen dan ook op een bepaald moment weer gaan. Een soort natuurlijk verloop. Dan gaat ieder zijn eigen weg om welke reden dan ook. Zo gaat dat eenmaal, dat is logisch. Maar ik heb ook weleens gehoord dat als een vriendschap 7 jaar standhoudt, dan is de vriendschap voor een lifetime!

Heb je je wel eens eenzaam gevoeld in vriendschap?

Op dit moment heb ik geen last van eenzaamheid in vriendschap. Ik heb de juiste mensen om mij heen. Voorheen had ik dat niet, waardoor ik niet volledig mezelf kon zijn en daardoor op m’n tenen ging lopen. Dan voel je aan dat het niet de juiste vriendinnen zijn.

‘Is het dan wel echte vriendschap?’ Dat is een vraag die in die tijd door mij heen ging. Ik heb wel eens een voorval gehad die ik samen wilde oplossen, terwijl ik niet begrepen werd door de ander. Ik heb me toen wel ongehoord gevoeld en dat roept de eenzaamheid vervolgens op.

vriendinnen-na-verhuizing


Heb je recent ook nog nieuwe vriendschappen gesloten?

Recent heb ik nieuwe vriendschappen gesloten via social media. Ik heb hele leuke meiden ontmoet. Wij hebben online veel gechat en nu spreken we met elkaar af. Het is zo leuk om te zien dat wij hetzelfde denken over diverse dingen in het leven. Wat ons bindt is vooral dat wij allemaal een beetje spiritueel zijn. Bij deze meiden kan ik ongefilterd van alles zeggen.

Een van de activiteiten die we graag doen, is samen ijsbaden. Eigenlijk zijn we heel erg verschillend van elkaar, maar het matcht zo goed. Je hoeft niet perse hetzelfde te zijn om een vriendschap te sluiten.

Wat leuk dat ijsbaden! Wat voor activiteiten doe jij nog meer graag met vriendinnen?

De vriendinnen die ik nu heb daar ga ik graag drankjes meedoen in de stad. We gaan ook uiteten of eten een hapje bij elkaar thuis. Ook zijn we dol op wandelingen maken door het bos of op het strand.

Wat maakt een vriendschap compleet voor jou?

Het belangrijkste in een vriendschap vind ik dat je geen oordeel hebt over elkaar en elkaar de waarheid kunt vertellen. Daarnaast heb ik ook gemerkt dat een luisterend oor bieden ook zo waardevol is. Gelukkig heb ik deze aspecten nu gevonden in de vriendinnen die ik heb.

VriendinnenOnline is een website waar je vriendinnen kunt leren kennen. Hoe sta jij tegenover online vriendinnen ontmoeten?

Direct denk ik aan mijn nieuwe vriendinnengroep, ik heb ze allemaal online ontmoet. Als je jonger bent lijkt het mij het makkelijker is om vriendschappen te sluiten. Op een bepaalde leeftijd wordt het uitdagender. Een community als VriendinnenOnline vind ik een goed initiatief en zal het aan anderen aanraden!

Over de schrijver
Zana is een echte verbinder. Ze helpt leden om met elkaar in contact te komen en samen leuke activiteiten gaan ondernemen en organiseren.Het onderwerp ‘vriendschap’ is haar op het lijf geschreven en ze interviewt regelmatig vrouwen over dit mooie thema.
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?