Pak je winterdip effectief aan met mindfulness
24 december 2014 

Pak je winterdip effectief aan met mindfulness

1. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Ja, het regent. Ja, het stormt. En ja, alles ziet er grauw en grijs uit. Toch hoef je niet toe te staan dat deze externe factoren jouw humeur aantasten. Want wat er in de buitenwereld gebeurt, ligt geheel buiten je invloed. Het heeft dus geen zin om je daar druk over te maken en je erin mee te laten slepen. Accepteer het nare weer zoals het is, net zoals je in de zomer de zon en een strakblauwe lucht accepteert. Als je s ochtends opstaat en de regen tegen de ramen klettert, zeg dan tegen jezelf: Het is zoals het is, ik weiger me druk te maken over iets dat ik niet kan veranderen.

2. Verander wat je wl kunt veranderen

Op het weer heb je geen invloed, maar er zijn genoeg dingen in je leven waar je wl invloed op hebt. Zo kun je zowel thuis als op je werk een fijne, warme sfeer creren waar jij je prettig bij voelt. Steek kaarsjes aan voor mooi licht, brand wierook voor een lekkere geur, zet je favoriete muziek op en koop een mooie bos bloemen voor jezelf (en je collegas). Zorg ervoor dat je je bewust warm en verzorgd kleedt. In een afgetrapte joggingbroek en met ongewassen haren ga je je namelijk al snel waardeloos voelen en dat is koren op de molen van de winterdip. Let er ook op dat je gezond blijft eten om je lichaam fit te houden. Focus je aandacht op al dit soort kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke elementen in je leven. Zij maken namelijk een wereld van verschil en geven je een goed gevoel over jezelf.

3. Wees dankbaar

Om negatieve gevoelens binnen de perken te houden, is het van belang om jezelf bewust te maken van alles dat goed is in je leven. Schrijf elke avond, voordat je gaat slapen, in een schrift op voor wie en wat je dankbaar bent. Wij mensen zijn geneigd om vooral naar negatieve, bedreigende gebeurtenissen te kijken, terwijl we vergeten dat er ook genoeg mooie dingen in ons leven plaatsvinden. Neem je dus voor dat je je mind bewust zult voeden met positieve berichten, positieve gebeurtenissen en positieve mensen. Hoe meer je dit doet, hoe meer je jezelf traint om voor positiviteit open te staan.

4. Wees vriendelijk

Gevoelens van depressiviteit gaan altijd gepaard met een vorm van zelf-obsessie. Als je veel met jezelf en je eigen gevoelens bezig bent, dan krimpt je wereld. En dat is niet zon gezonde situatie omdat een wereldje waarin t alleen maar om jou draait, somberheid in de hand werkt. Je raakt dan opgesloten in jezelf en je negatieve emoties. Als je gevoelig bent voor een winterdip, kun je dit tegengaan door je focus te verleggen van jou en je gevoelens naar anderen en hun welzijn. Wees vriendelijk tegen de cassire in de supermarkt. Knoop eens een praatje aan met de schilder in de straat. Bel eens wat vaker naar je vriendinnen om oprechte belangstelling voor hun verhalen te tonen. Houd bewust op met klagen over alles wat jou dwarszit, maar sta open voor de mensen om je heen en luister naar hen met een oprecht hart. Zeker weten dat je je winterdip zo snel de das omdoet!

Lees in dit verdiepingsartikel meer over de winterdip met daarin het meest recente onderzoek en meer praktische tips. Succes! Marisa

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?