Orange Is The New Black

Deze serie is gebaseerd op het autobiografische boek van Piper Kerman. Kerman scheef het boek wat een internationale hit werd en afgelopen jaar kwam de Nederlandse vertaling uit. Piper Kerman was net als de hoofdpersoon Piper Chapman veroordeeld voor 15 maanden gevangenisstraf na het smokkelen van drugsgeld voor haar ex-geliefde. Personage Chapman zat haar tijd uit in Litchfield en de echte Piper zat gevangen in Danbury, Connecticut. Ze heeft deze gevangenisperiode als een helse tijd ervaren. Ze vindt het Amerikaanse strafsysteem volkomen absurd, met name de gevangenis waarin zij moest verblijven.

In deze serie, die door Netflix is ontwikkeld, speelt een nette blonde dame de hoofdrol. Of ze echt zo netjes is zoals ze er in eerste instantie uit ziet, zul je later in de serie wel ontdekken.

Door middel van flashbacks kom je meer te weten over waarom de inmates hun straf moeten uitzitten. Naast de hoofdpersoon Piper, ontmoet je ook de ex-vriendin Alex (gespeeld door Laura Prepon, je kent haar uit “That 70’s Show”) en Pipers verloofde Larry (gespeeld door “American Pie”-acteur Jason Biggs). De rest van de cast wordt gevuld door de criminele dames, maar je leert ook de bewakers en leiding van de gevangenis kennen. Ieder van hen, heeft zo zijn of haar verhaal. Je ontmoet de oudste bewaker en lesbofoob Sam Healy, de streng gelovige Pennsatucky, de Russische roodharige kokkin Red, de transseksuele kapster, de Italiaanse roodlippige Morello en mijn favoriet Crazy Eyes.

In het begin van seizoen 1 merk je dat humor wel de boventoon voert. De serie heeft erg grappige oneliners of hilarische personages maar gedurende het seizoen komen er wat meer emoties om de hoek kijken. Je leert rond die periode ook meer de inmates kennen en bouwt net als Piper een band op met de dames. Sommige gevangenen zul je echt vreselijk vinden, de verschillende karakters zijn door scenario-schrijvers briljant uiteen gezet. Na elke aflevering groeit de band tussen de kijker en de de inmates.

Wat je in veel series ziet die zich afspelen in een gevangenis is de verdeeldheid. Er zijn verschillende etnische groepen in Litchfield. Zo heb je oa. de Christenen, de Afro-Amerikanen, de Hispanics en de ouderen. Het is maar de vraag bij wie Piper zich vertrouwd gaat voelen en waar zij geaccepteerd wordt, wordt zij als burgerlijk tutje berhaupt wel geaccepteerd tussen de moordenaars, drugsdealers en dieven? En natuurlijk zul je naast de heftige verhalen, de vechtpartijen en dikke tranen ook veel seks zien. Ook lesbische seks. Ik was serieus positief verbaasd dat deze serie in preuts Amerika goed werd ontvangen.

Jenji Kohan is de bedenker en n van de schrijvers van de serie. Zij haalde haar inspiratie uit het boek van Kerman. Zij is al 9 keer genomineerd voor een Emmy en heeft een Emmy mogen ontvangen voor de serie “Weeds”. (Een drama comedy serie over een vrouw die besluit cannabis te verkopen). Ze heeft haar sporen als schrijfster ruimschoots verdiend, ze heeft onder andere meegeschreven aan: The Fresh Prince of Bel Air, Sex and The City, Gilmore Girls, Mad About You, Will and Grace en nog veel meer. Deze vrouw kan dus schrijven!

De eerste twee seizoenen zijn beschikbaar op Netflix. Seizoen 3 wordt halverwege juni verwacht en deze maand werd ook bekend dat er een seizoen 4 komt! Je kan dus voorlopig fijn doorkijken, kijk wel uit voor een heuse Netflix Binge-verslaving 😉 Taystee, Pornstache, Red, Morello, Crazy Eyes, Poussey en vele andere staan voor je klaar, ben jij er ook klaar voor?

IMDb geeft Orange is The New Black een 8,4 en daar sluit ik mij geheel bij aan. Deze serie is moeilijk met andere series te vergelijken maar als je heb genoten van “Prison Break” of de Nederlandse “Celblok H” of hebt gesmuld van “Weeds” kijk dan gerust eens de trailer van seizoen 1. Vermoedelijk ben je daarna ‘hooked’.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?