Mooie billen en spieren kweken
16 maart 2016 

Mooie billen en spieren kweken

Nu jullie weten dat het hart van een baby een blikje cola rondpompt en dat slapen gezond is (eindelijk een goed excuus), vond ik het tijd om eens wat aan je spierkennis te doen. Nu het weer lekkerder weer wordt, zijn veel dames en heren ineens weer vol motivatie om die goed verborgen sixpack uit het kastje te toveren. En als het even kan voordat het bikiniseizoen begint. Om je op weg te helpen, deel ik vandaag de leukste en meest interessante feitjes van je spieren. Niet dat je er iets aan gaat hebben als je gespierde armen wil kweken, maar ach, leuk om te weten is het dan weer wél.

Krachtpatser. De tong wordt vaak de sterkste spier genoemd, maar surprise, dat klopt dus niet. De kaakspier (ook wel de musculus masseter met een mooi woord genoemd) is de sterkste spier als je kijkt naar de hoeveelheid kracht die de spier kan verzetten. Je tong is daarentegen wel de meest flexibele spier. Ook belangrijk toch. Je tong zit namelijk maar aan een kant vast (goh) dit in tegenstelling tot eigenlijk alle andere spieren.

Lekker kontje. Wist je dat je grootste sier in je achterwerk zit? Jep, de gluteus maximus, ook wel de grote bilspier genoemd is de grootste spier in je lichaam. Extra feitje: wist je dat je drie bilspieren hebt? De gluteus maximum, gluteus medius en de gluteus minimus.

Kleintje. Om dan maar meteen in de overtreffende trap te blijven. Je kleinste spier zit in je middenoor. Het is de musculus stapedius. Deze spier heeft een lengte van net iets meer dan één millimeter. Een kleintje dus.

Gebruik en misbruik. Wist je dat fronsen harder werken is dan lachen? Tijdens het lachen gebruik je ongeveer 20 spieren, terwijl we er maar 40 nodig hebben om te fronsen. Maar – speciaal voor de dames – praten spant de kroon. We gebruiken namelijk meer dan 70 verschillende spieren tijdens het praten. Prima excuus dus om de oren van je vriendje van zijn kop te kletsen. Je bent gewoon je lichaam in shape aan het houden.

Spieren zaaien. Onderzoekers van de TU/e hebben een manier gevonden om spierweefsel te kweken. Gewoon in een kas tussen de plantjes. Oké dat laatste is onzin, maar ze hebben wel écht een manier gevonden waarbij spiercellen vanzelf uitzetten als ze vastgemaakt worden in een richting en dus een manier om spieren te kweken. Ze hopen hiermee uiteindelijk transplantaties mogelijk te maken voor mensen die spierletsel hebben opgelopen, wat dan weer een mooi doel is.

Ogen-looflijk. Tot slot nog een wonderbaarlijk feitje. Wetenschappers denken namelijk dat de spieren in je ogen wel meer dan 100.000 keer (!) per dag bewegen. Daarmee zouden je oogspieren de meest actieve spieren van je lichaam zijn.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?