Mindful eten

Het is woensdagavond en ik heb al vier minuten een avocado in mijn hand. In feite is het niet zozeer vasthouden, meer strelen. Ik voel de leerachtige huid en concentreer me op waar het vandaan komt (Costa Rica), hoe de avocado bij mij gekomen is (uit de Lidl, waarschijnlijk via een boot) en wat ik ermee zal doen. De laatste week is dit de routine voor elke maaltijd geweest.

Headspace
Welkom bij mijn licht moeizame week van het mindful eten, de nieuwste loot aan de tak van Headspace. De razend populaire app die gecreerd werd door Andy Puddicome, een geestige ex-Boeddhistische monnik, en zijn zakenpartner, Rich Pierson. Het is een online cursus die uit drie levels bestaat en die 10 minuten per dag inneemt.

Hier en nu
De bedoeling van mindfulness is om mensen te stimuleren in het moment te leven. De theorie gaat ervan uit dat we vooral in het verleden leven en op de toekomst gericht zijn. Daardoor zijn we zelden bezig met het hier en nu en met wat we op dt moment aan het doen zijn. Liefhebbers beweren dat mindfulness kan worden toegepast op alles, van lopen en rennen tot seks en eten. Dat laatste wekt mijn interesse.

Bewuster eten
Ik ben soms gulzig en ook vaak een emotie-eter. De ene keer eet ik minder, de andere keer weer meer – dat hangt van mijn mood af- maar ik eet altijd zonder stil te staan bij wat ik nu eigenlijk consumeer. Ik probeerde de Headspace app afgelopen week om diverse redenen. Ik wil van mijn eten genieten, het niet meer alleen als brandstof zien en het bovendien tijdens het eten eens wat rustiger aandoen.

De aanpak richt zich op het verhogen van je bewustzijn tijdens het eten, niet zozeer op het tellen van calorin. In andere woorden: eet een stuk taart, denk aan wat je eet en aan waarom je het eet. Eet Mindful.

Dus na bewust de avocado in m’n handen te hebben gehouden, heb ik ‘m klaargemaakt voor het diner. In plaats van door de supermarkt heen te scheuren, besteed ik nu meer tijd bij de groenteboer. En ik heb zelfs een aantal nieuwe recepten geprobeerd. Tegen alle verwachtingen in, denk ik nu na over ieder gerecht en neem ik meer de tijd voor mijn maaltijden. Er wordt nogal eens over mindfulness gedacht dat het zweverig zou zijn, nou, dan zweef ik graag mee!

En jij? Eet jij al mindful?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?