Met slechts enkele ingredinten maak je de lekkerste jams klaar!
Porties: ongeveer 1 kg jam
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingredinten
- Ongeveer 500 g rabarber
- 4 appels
- Een scheutje verse citroensap
- 400 g geleisuiker (in de meeste supermarkten te koop)
Bereidingswijze
- Schil de rabarber met een dunschiller en snijd daarna de stengels in kleine boogjes.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in stukjes van een halve cm.
- Neem een brede pan en zet op een laag vuurtje.
- Voeg de rabarber, de appel en de citroen toe. Meng alles goed en laat dit even 10 minuten pruttelen met het deksel op de pan.
- Voeg de suiker toe en meng alles goed. Het mengsel gaat na enkele minuten beginnen schuimen. Laat rustig pruttelen op een laag vuurtje.
- Zet het vuur uit wanneer al het schuim verdwenen is.
- Neem een stamper en stamp de stukjes rabarber en appel fijn.
- Test nu of de structuur van de jam naar jouw wens is. Dat kan door een een lepeltje jam op een schoteltje te gieten en deze 10 minuten in de koelkast te laten opstijven. Is het goed gestold? Prima. Is het nog te lopend? Neem dan een kommetje met koud water en week daarin 2 gelatineblaadjes. Warm de jam weer op en voeg er de gelatineblaadjes aan toe. Meng alles goed.
- Rabarber-appeljam is heerlijk op geroosterd brood voor bij het ontbijt. Smakelijk!
Tips & tricks
Wil je graag de jam enkele weken in je koelkast bewaren? Steriliseer dan enkele weckpotten door deze enkele minuten te laten koken in ruim wat water. Haal de potten eruit met een tang en laat ze omgekeerd drogen op een keukendoek. Wanneer de potten zijn afgekoeld, kan je ze vullen met de jam.