Leer je kinderen hun eigen ruzies op te lossen
11 maart 2024 

Leer je kinderen hun eigen ruzies op te lossen

Ken je dat, je kinderen hebben schreeuwende ruzie en voor je het weet sta jij ertussen als een overprikkelde politieagent. Dat kan anders! Met deze tips kun je je kinderen hun eigen ruzies laten oplossen.

De meeste ouders fungeren als scheidsrechter 

Je kinderen maken ruzie en je vindt dat je moet ingrijpen. Meestal geef je dan de oplossing of je stuurt ze allebei naar hun kamer. Het gevolg is dan dat je minimaal n boos kind hebt. Het kind dat gelijk kreeg of zijn zin kreeg is tevreden, de andere is boos. Of ze zijn allebei boos.

Wat wil je hen leren?

Ze leren hooguit hoe ze ervoor kunnen zorgen dat hun broertje (of zusje) op zijn kop krijgt of gestraft wordt. Sommige kinderen worden daar zelfs heel goed in. Maar is dat wat je hen wilt leren? Het kan ook erg vermoeiend zijn. Vooral als je kinderen vaak ruzie maken. Wat feitelijk door jouw reactie opgeroepen kan worden, trouwens. Je moet dan steeds tussen beide komen. Waar je van baalt, zodat je al geïrriteerd bent als je je er mee gaat bemoeien.

De oplossing? Laat ze zelf hun ruzies oplossen

Veel ruzies gaan erover dat kinderen met hetzelfde willen spelen. Vraag aan hen hoe ze dit probleem denken op te lossen. In het begin kan hen dat wat moeite kosten, dus geef ze wat tijd. Je kunt bijvoorbeeld zeggen Ik weet zeker dat jullie hier een slimme oplossing voor kunnen bedenken. Tot die tijd pas ik even op de vrachtauto/het fietsje/het stukje lego/.

Vaak komen kinderen al snel tot een oplossing

Een veelvoorkomende oplossing is om de beurt of ruilen. Jij mag de vrachtauto als ik van jou het vliegtuig mag, bijvoorbeeld. Ook een grappige oplossing: geen van tween mag er mee spelen. Dat is eerlijker dan eentje wel en eentje niet.

Goed voor de sociale ontwikkeling

Als er ruzies zijn waarbij een kind een ander pijn heeft gedaan of loopt te klieren, vraag dan wat er aan de hand is. Er is altijd een reden waarom een kind zo doet. Probeer ook nu het kind zelf weer een oplossing te laten zoeken. Je zult zien dat het jou veel energie en gedoe bespaart als je hen hun eigen ruzies op laat lossen. Als je dat even consequent toepast, hebben ze al snel door, dat het geen zin heeft om bij jou te komen zeuren over hun broertje of zusje. Bovendien leren ze zo hun problemen zelf op te lossen. Dat is een niet te onderschatten vaardigheid. Goed voor hun sociale ontwikkeling!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?