Kleine Bij

Verhalen, daar zijn er veel van. Iedereen heeft verhalen of kan ze verzinnen. Ze worden verteld in tv-programmas of vertaald naar boeken en films. Sommige verhalen zijn er voor het vermaak, anderen om te informeren. Het ene ben je binnen een uur vergeten, het andere blijft nog lang aan je kleven.

Chris Cleave schreef een boek in de laatste categorie; de categorie van klevende boeken.

Kleine Bij, zo noemt de jonge vrouw uit Nigeria zich, is gevlucht voor de vrouwonterende verschrikkingen in haar land. Ze heeft in sommige opzichten meer meegemaakt dan jij en ik samen, maar heeft als Afrikaanse in het kapitalistische, andersdenkende westen ook een bepaalde naviteit over zich. Dit contrast weet Cleave uitstekend weer te geven.

Na een groot verlies op het strand in Nigeria vlucht Kleine Bij haar land uit door zich te verstoppen in een ruim met thee. De kapitein van het schip zet haar in Engeland van boord en ze wordt in een detentiecentrum geplaatst. Daar leert ze zichzelf Engels zoals de Queen het spreekt en gaat ze op zoek naar de man die ze op het Nigeriaanse strand ontmoette.

Ze vindt Sara, zijn vrouw, die ze op datzelfde strand ontmoet heeft en die klaar staat om naar de begrafenis van haar man te gaan. Cleave wisselt de perspectieven van Sara en Kleine Bij af en schetst daarmee eenzelfde verhaal vanuit twee totaal verschillende personages.

Ik begon dit stuk met een passage. Dit is n van de passages waarin het verschil tussen het leven van Kleine Bij in Nigeria en het leven in Engeland duidelijk naar voren komt. Het is wonderlijk, dat Kleine Bij zich ondanks deze verschillen zo goed staande houdt in de Westerse samenleving, niet knettergek wordt van al het vreemde om zich heen. Het ogenschijnlijk simpel aanneemt dat er verschillen zijn en zich daarnaar voegt.

Voor mij was dit een verhaal dat blijft hangen, vanwege de cultuurverschillen, de redenen voor mensen om een (minder ontwikkeld) land te ontvluchten, de problemen waar ze tegenaan lopen en de manier waarop wij hier in het westen met vluchtelingen om lijken te gaan. Het is een klevend boek, omdat Cleave dit alles er niet duimdik bovenop legt, maar een prachtig verhaal in mooie schrijfstijl heeft neergezet. Een verhaal dat je ter ontspanning kunt lezen, maar waar je, als je er voor open staat, veel meer in kunt lezen.

Ik kan helaas geen sterren, punten of andersoortige score aan het boek verbinden, maar wat mij betreft is dit een typische must read voor wie van klevende boeken houdt.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?