Je kindje ergonomisch dragen
12 oktober 2015 

Je kindje ergonomisch dragen

Als (nieuwbakken) moeder krijg je van alle kanten (ongevraagd) advies. Zo ook over je kindje dragen. Je hebt moeders die zweren bij de kinderwagen, moeders die alleen maar hun kindje dragen in doeken of (ergonomische) dragers en moeders die beide combineren.

Wat is ergonomisch dragen?

Ergonomisch dragen betekent dat je een (geweven) doek of drager gebruikt die zowel voor je kindje als voor jou de anatomie van het menselijk lichaam respecteert.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een ergonomische drager?

Als eerste of je wilt knopen met een doek of dat je voor het snelle gemak van een drager kiest.

Een doek is multifunctioneel en kun je gebruiken voor buikdragen, maar ook voor heup- en rugdragen. Een ergonomische drager is alleen te gebruiken voor dragen op de buik of rug.

Ga je voor de drager dan is het van belang op de volgende punten te letten:

  • Het kindje is van knieholte tot knieholte ondersteund door de drager
  • Het kindje heeft de knietjes hoger dan de billen en een bolle rug (de zogenaamde kikkerhouding)
  • Het kindje kijkt naar jou en niet naar voren

Waarom is ergonomisch dragen belangrijk voor je kindje?

Ondersteund van knieholte naar knieholte zit je kind comfortabel omdat zijn/haar gewicht wordt verdeeld over een zo groot mogelijk oppervlak.

De kikkerhouding is een natuurlijke houding. De heupen staan in de juiste positie en de heupkop sluit in de heupkom. Deze houding kun je niet voor elkaar krijgen wanneer het kindje naar voren kijkt. De natuurlijke bolling van de rug is dan een holling en al het gewicht van het kind komt op de heupen terecht en de wervelkolom die alle schokken van beweging dan op zal vangen.

Misschien denk je dat het juist leuk is voor een kindje om naar voren te kijken, maar zo kan het kind zich niet afsluiten voor alle prikkels van buitenaf. Wat grotere kindjes die al meer prikkels aankunnen vinden het vaak wel leuk om meer te zien. Op de heup of op de rug dragen is dan een goed alternatief. Voor heupdragen is een ringsling erg gemakkelijk.

Waarom is ergonomisch dragen belangrijk voor jou als dragende?

Niet ergonomisch dragen hou je waarschijnlijk niet lang vol, of je hebt een hele sterke rug. Bij ergonomische dragers of een geweven draagdoek is het gewicht van het kind zo verdeeld dat je niet het gevoel hebt dat je een hele zware hangende rugzak draagt. Je draagt je kindje op zon manier dat de drager een verlengde is van je eigen lichaam en daarmee ook niet je eigen balans verstoort.

Wanneer je ergonomisch draagt is het ook mogelijk om je kind te blijven dragen wanneer ze wat ouder worden. Sommigen denken dat dragen alleen voor de eerste maanden is maar met een ergonomische drager kun je zelfs een kind van 3 of 4 jaar comfortabel dragen.

Draag jij of heb jij je kindje ergonomisch gedragen?


Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?