We krijgen bewust en onbewust de hele dag prikkels en informatie mee. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook social media zoals Facebook, LinkedIn, Instagram en Pinterest. Daarnaast heb je de dagelijkse dingen die moeten gebeuren, deadlines op je werk je hoofd loopt waarschijnlijk n al over als je eraan denkt.
Stress
Wist je dat je ook onbewust met al die informatie bezig bent? Dat kost energie en kan stress veroorzaken. In deze blog deel ik een manier met je om echt rust te creeren in al die gedachtes en taken. Dat doe je door je hoofd letterlijk leeg te maken. Hoe je dat doet? Met de mindsweep: kleine moeite, groots effect!
Tijd is kostbaar
Je denkt er waarschijnlijk nooit over na. Maar tijd is een schaars goed: je hebt het namelijk maar n keer tot je beschikking. Tijd is zelfs kostbaarder dan geld, want verloren tijd kun je niet terugverdienen / krijgen. Misschien is dit wel een eyeopener voor jou. Besteed je tijd dus per direct zo zinvol en efficient mogelijk.
De mindsweep
De term mindsweep komt van David Allen, auteur van het boek Getting Things Done. Dit is n van de belangrijkste acties van zijn GTD-methode. Deze methode leert je om jezelf beter te organiseren. En dan gaat het er vooral om dat je al die overload aan informatie kunt omzetten in actiepunten.
Wist je dat hoe meer gedachten je opschrijft, hoe minder gedachten er in je hoofd blijven ronddwalen? Een mindsweep hoeft maar een paar minuten te duren, maar het heeft meteen effect.
Hoe dan?
1: Schrijf je to do’s op
Pak een groot vel papier. Schrijf hier al je acties (TO-DO’s) op (groot en klein, lange termijn en korte termijn). Schrijf ook je angsten, paniek, verlangens, gevoelens, boosheid op. Alles. Letterlijk alles schrijf je op. Denk er niet bij na. Schrijf tot je leeg bent, tot je niks meer weet. Ga hiermee door tot je echt geen acties meer kunt bedenken. Dit kan wel even duren.
2: Onderverdelen
Vervolgens schift je alle items op de tijd die het je kost om ze uit te voeren. Verdeel ze in korte klussen (gereed in een kwartier) en langere klussen. Deze klussen verwerk je op die manier in een takenlijst.
3: Mapjes
Tenslotte ga je deze taken en zaken ordenen in door jou zelf benoemde mapjes. Denk aan een map Urgent, een map Komende week en een map Komende maand. De mapjes zijn natuurlijk leuk, maar de taken die in die mapjes staan, zet je in je agenda als concreet actiepunt. Zo voer je ze ook daadwerkelijk uit.
Kortom: een mindsweep werkt stress verminderend, het maakt je hoofd leeg en het creeert ruimte en rust. Wie wil dat nu niet? Begin vandaag meteen met jouw mindsweep. Succes!