Introvert zijn & vriendinnen onderhouden, hoe doe je dat?
05 mei 2023 

Introvert zijn & vriendinnen onderhouden, hoe doe je dat?

Ben jij introvert en vind je het (op z'n tijd) lastig om vriendinnen te onderhouden? Dan geven we je daar graag een aantal tips voor!

Liever een goede vriendin dan vriendinnengroepjes

Het is voor ieder mens belangrijk om te weten wat je energie geeft en wat je energie kost. Ben jij -als introvert-  liever een avond alleen thuis aan het rommelen in plaats van een avond stappen in een drukke kroeg? Logisch! Als introvert kost zo’n avond je veel meer energie in vergelijking tot anderen. Bovendien laad jij het beste op als je even alleen bent. Geef daar dan ook gehoor aan. Het kan als introvert soms lastig zijn om toe te geven aan je gevoel, zeker omdat het lijkt alsof afspreken met groepen vriendinnen de norm is.

Zodra je wel luistert naar je behoeftes, zul je zien dat meer energie overhoudt. Je wordt dan namelijk niet de hele tijd leeggezogen in de drukke settings waar jij niet goed tot je recht komt. Het zal je helpen om vriendinnen te zoeken met dezelfde behoeftes of die ook introvert zijn, zodat je elkaar goed aanvoelt. Hierdoor kun je jezelf makkelijker accepteren en heeft de vriendschap meer kans tot slagen.

Een goede gesprekspartner

Zoals we hierboven al even noemden; als introvert persoon kom je in veel gevallen beter tot je recht in een diepgaand gesprek met een goede vriendin, dan in een grote groep meiden. Juist omdat je als introvert vaak een wat kleiner sociaal leven hebt, zijn de bestaande vriendschappen juist wel diepgaand. De kans is groot dat jij een goede luisteraar bent en daardoor voelt de ander zich echt gezien en gehoord bij jou. Bij jou draait het om echte verbinding maken in plaats van uren lang social talk. Daarom is het ook zo fijn om jou als vriendin te hebben.

Ondanks dat je misschien beter kunt luisteren en daardoor minder snel het woord zou nemen, is het wel belangrijk dat je met die goede vriendin ook dingen van jezelf deelt. Een goede relatie ga je aan door een wisselwerking van geven en nemen. Voor de vriendin in kwestie is het ook belangrijk om te horen wat jou bezig houdt, dus probeer daarin ook open te zijn. Zo zal jullie vriendschap nog hechter worden.

Ken je grenzen

Iedereen loopt op een bepaald moment tegen z’n eigen grens aan. Soms zit je wat eerder aan je tax dan andere keren, afhankelijk van de omstandigheden waar je je op dat moment in bevindt. Omdat dit voor iedereen anders is, moet je jezelf nooit vergelijken met anderen. Over het algemeen bereiken introverte mensen eerder hun grens dan anderen, omdat ze gedurende de hele dag meer prikkels oppikken. Het dagelijks leven en alle bijkomende (sociale) activiteiten zullen daardoor meer energie kosten.

Blijft trouw aan je eigen gevoel en doe niets omdat je vindt dat je dat ‘zou moeten kunnen’ of omdat ‘anderen dat ook doen’. Weet waar je grenzen liggen en wat voor jou werkt. Zodra je hiernaar gaat luisteren en aan toe geeft, zul je zien dat het veel goeds voor je doet. Je houdt meer energie over, je zult je daardoor beter voelen en een prettiger persoon zijn voor jezelf en je omgeving. Omarm jezelf en je introverte ik, want jij bent mooi zoals je bent!

Zoek jij ook vriendinnen die aansluiten bij jouw introverte karakter? Ons platform is speciaal opgezet om laagdrempelig gelijkgestemden te leren kennen! Lees hier hoe vriendinnen vinden bij ons werkt!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?