Toen acteur en regisseur Sean Penn ruim 20 jaar geleden het boek ‘Into the Wild’ van Jon Krakauer in de boekhandel zag liggen werd hij meteen geraakt door de zwart/witte cover. Hij kocht het boek en las het in n ruk uit, daarna las hij het nog een keer. Hij was helemaal gegrepen door het waargebeurde verhaal over Chris McCandless, een jongen die de drang had om te zwerven en echt te genieten van zijn leven.
Toen Sean Penn de familie voor het eerst polste, liep half Hollywood de deur bij de ouders plat, vaak met een pak geld. Na tien jaar gaven de ouders Sean Penn groen licht voor het maken van de film over hun zoon. Het was de oprechte interesse en zijn oog voor detail dat er voor zorgde dat hij wel werd gekozen. De bedoeling van Sean Penn was om een ‘rele’ film te maken, lijkende op een documentaire.
Chris McCandless heeft zojuist zijn studie afgerond en is met hoge cijfers geslaagd. Een toekomst als student rechten aan de Harvard University staat op de planning en zijn ouders zullen dit met alle liefde bekostigen. Maar Chris heeft een ander pad voor zichzelf. Hij wordt gek van de prestatiedrang gerichte samenleving en voelt zich steeds meer vervreemd van de huidige samenleving. Zijn zus Carine, met wie hij een hechte band heeft begrijpt zijn beweegredenen en voelt aan wat er staat gebeuren.
Hij knipt zijn creditcard door en gaat weg. Hij maakt zijn volledige spaarsaldo van $24.000 over naar het goede doel, met de mededeling dat ze daar iemand te eten van moeten geven. Hij gaat op weg met enkel zijn rugtas en een oude Datsun. Zonder kaart, de juiste kleding of een kompas besluit hij naar Alaska te liften. Hij neemt een nieuwe naam aan, Alexander Supertramp (tramp=zwerver). McCandeless wil maar 1 ding, leven zoals de wereld bedoeld was om te beleven. Hij trekt door Alaska en ontmoet verschillende mensen. Zij leren hem belangrijke lessen over het leven en de natuur. Hij leeft vervolgens in een oude wrak, zijn ‘magic bus’. Hij is op zichzelf aangewezen voor het vinden van voedsel. Ondanks zijn intelligentie en zelfstandigheid maakt hij een cruciale fout; hij ontdekt dat hij het lezen van boeken niet volstaat om te overleven in de natuur. En de natuur zit naast avontuur ook vol met gevaren.
De cast en crew zijn vier keer naar Alaska geweest om in alle seizoenen te kunnen filmen. Alle locaties zijn gebruikt om te filmen. De ‘magic bus’ is uit respect voor de nabestaanden van Chris niet gebruikt maar nagebouwd. De echte bus staat er nog steeds, met de broek en laarzen van Chris erin. Deze bus is n van Alaska’s grootste toeristische trekpleister geworden, jaarlijks maken honderden mensen een pelgrimstocht. De acteur die Chris McCandeless speelt is Emile Hirsch. Hij is maar liefst 18 kilo afgevallen voor de rol. Verder heeft hij alle ‘stunts’ zelf gedaan; wildwaterraften, oog-in-oog met een grizzlybeer en een eland in stukken snijden.
Sean Penn wilde zijn rele film creren door het filmen met proffesionele maar ook niet proffesionele acteur. Er spelen zelfs twee mensen in de film die Chris heeft ontmoet. De man die Chris in dienst nam op de boerderij en de man die hem een lift met zijn truck gaf en zijn laarzen meegaf. Penn heeft zijn scenario gebaseerd op het dagboek dat Chris tot het einde bij hield en de gesprekken die Penn had met de ouders en zus van McCandeless.
Sean Penn: ‘Into the wild is geboren uit pure ontroering’.
De film oogt ook als een documentaire. Het is geen flitsende snelle Hollywood film, maar een oprechte ontroerende eerbetoon aan Chris. Deze film is een van mijn lievelingsfilm. Normaliter ben ik erg ongeduldig en heb ik de behoefte aansnelheid in een serie of film. Maar van deze film heb ik echt kunnen genieten. Daarnaast is Eddie Vedder (Pearl Jam) gevraagd voor het maken van de filmmuziek. Hij heeft werkelijk een parel van een cd gecreerd. Luister maar eens naar “Rise”.
IMDb geeft de film een 8,2 maar van mij krijgt dit verhaal een 9.
De film is oa. hier te koop en kost 7,99 (Blu-Ray) en 9,99 (DVD).