Weet je nog dat gevoel van vroeger? Op bezoek bij opa of oma of je tante en oom die zo’n lekker ouderwetse open haard hadden? Het knapperende vuur, de heerlijke warmte. Sinds kort zijn de milieuregels omtrent kachels en open haarden aangepast, zo moeten ze voldoen aan bepaalde richtlijnen. Samen met deze nieuwe regels zijn houtkachels steeds populairder geworden. In dit korte artikel leggen we uit welke soorten er allemaal zijn en hoe jij de beste kiest!
Soorten houtkachels
Je denkt er misschien niet bij na, maar er zijn veel verschillende soorten houtkachels. Afhankelijk van waar je de kachel plaatst en hoe je wilt dat hij er uit ziet, zijn bepaalde soorten meer geschikt dan anderen. Zo heb je bijvoorbeeld vrijstaande houtkachels, inbouw houtkachels, inzet en hangende houtkachels, maar ook tuinkachels en houtkachels met oven.
Vrijstaande- en inbouwkachels zijn het meest voorkomend en ook het meest betaalbaar. Let wel op: voor inbouwkachels moet de muur afgestemd zijn op het formaat van de kachel, dit is dus de beste optie als je huis nog in de renovatieperiode zit.
Kies het juiste vermogen
Een nieuwe houtkachel kopen is natuurlijk overbodig als deze de ruimte niet kan verwarmen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste hoeveelheid vermogen kiest. In de wereld van houtkachels wordt het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW). Hoe hoger je vermogen, hoe beter hij de ruimte kan verwarmen; stem daarom de hoeveel kilowatt af op de grootte van je kamer. Een te hoog vermogen voor een kleine kamer kan leiden tot oververhitting en verspilling van brandhout. Een te klein vermogen zal de ruimte niet voldoende verwarmen. De vuistregel luidt dat een kachel van 1 kW ongeveer 10 vierkante meter kan verwarmen, mits de isolatie van de kamer op orde is.
Houd het veilig
Je wilt natuurlijk niet spelen met vuur, daarom is het cruciaal om de veiligheid blijvend te controleren van je houtkachel. Als je zeker wilt zijn van je zaak, laat je je nieuwe houtkachel altijd installeren door een professional die ervoor zorgt dat de kachel veilig aangesloten wordt op een schoorsteen of afvoer. Daarnaast is het belangrijk om de juiste randapparatuur aan te schaffen: een beschermde vloerplaat onder de poten van de kachel houd je vloer intact, voldoende ventilatie zorgt dat de kachel goed brandt en er geen schadelijke stoffen vrijkomen en extra rookmelders kunnen vroeger alarm slaan wanneer het mis gaat. Niet zeker welke veiligheidsmaatregelen je allemaal moet nemen? Sommige kachel specialisten geven gratis advies, zoals bij Blinqkachels.
Kies slim, houd het veilig
Het kopen van een houtkachel is een investering, maar je krijgt er veel voor terug: looks, duurzaamheid en bovenal gezelligheid. Welke houtkachel het perfecte bij jou past, hangt van je behoeftes af. Een tip van ons: maak eens een lijstje met wat je precies zoekt en wat je zorgen zijn, daarna kan je jezelf makkelijk laten adviseren bij een verkooppunt bij jou in de buurt; wel zo handig!
Heb je geen ruimte of budget voor een houtkachel maar wil je je wel warm houden deze winter? Zorg dan voor dekens in huis, sfeervol en handig tegelijk!