Herken jij een van deze stress scenario's?
24 november 2014 

Herken jij een van deze stress scenario's?

We leven in een tijd waarin een hoog werktempo de norm is en we meer dienen te doen met minder mensen. De jaarlijks stijgende burnout- en ontslagcijfers liegen er dan ook niet om. Daarnaast worden er hoge eisen aan ons gesteld door anderen, maar ook door ons zelf. We leven op de automatische piloot en hierdoor raken we ons zelf meer en meer kwijt.

Misschien herken jij jezelf wel in n van de volgende scenarios:

Scenario 1: Je zit vast in je werk of in je leven en je wacht passief af. Je weet dat je in aktie moet komen om dit te veranderen, alleen je doet het niet.

Scenario 2: Je bent zwaar gestresst of je hebt misschien wel een burnout. Je hebt angst voor ontslag en je meldt je minder snel ziek. Er moet toch brood op de plank komen en dus ga je maar door.

Scenario 3: Je weet niet hoe je alle ballen in de lucht moet houden en de balans is ver te zoeken. Je wilt het goed doen op je werk, een goede partner zijn, een supermoeder zijn en ook nog tijd doorbrengen met vriendinnen. Iedereen, inclusief jezelf, wil je tevreden stellen en het lijkt maar niet te lukken.

Scenario 4: Je weet dat je niet gelukkig bent en je wilt de zaken anders aanpakken, maar hoe? Echt dromen doe je niet, want dromen komen toch niet uit en je moet wel realistisch blijven.

Scenario 5: Je bent onzeker. Zowel in het werk- en privleven heb je bevestiging, complimenten en positieve feedback nodig om je goed en zelfverzekerd te voelen. Daarnaast wil je misschien ook wel flink carrire maken en dat vraagt wel om bepaald gedrag waardoor je een masker opzet. Zo heb je alles onder controle, denk je. Of misschien ben je al een keer gekwetst en voelde je je niet geaccepteerd. Je stelt je zo op, dat iedereen je accepteert en dat geeft je een veilig gevoel en een gevoel van controle over je leven.

Besef dat de prijs voor bovenstaande situaties op de lange termijn hoog is. Er kunnen geestelijke en fysieke klachten ontstaan. Dit leidt tot een laag enerieniveau, veel gepieker en stress. Bewust of onbewust weten we dat we iets moeten doen aan een dergelijke situatie en toch doen we niets. We snappen zelf ook vaak niets van deze klachten. Velen gaan net zo lang door totdat de bom barst en er een burnout volgt, de relatie wordt verbroken of een ontslag volgt. En dan pas wordt er aktie ondernomen.

Hoe ver is het met jou? Vaak is er al meer stress dan je denkt, want we denken dat het normaal is.Klik anders even op deze link en lees de 5 regels voor een gelukkig leven!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?