Mooie herinneringen met je kindje maken & bewaren; 5 tips!
19 mei 2021 

Mooie herinneringen met je kindje maken & bewaren; 5 tips!

Als je moeder geworden bent, komt er veel op je af. Want ineens heb jij een heel klein pakketje mens in je armen waar jij voor moet zorgen! Help, hoe werkt dat? Je aandacht zal in de eerste periode vooral gaan naar wennen en hechten. En dat is maar goed ook, heerlijk samen genieten.

Naarmate je kindje ouder wordt, komt er meer bewustwording voor het maken van mooie herinneringen. Wij geven je graag 5 tips voor dingen die je met je kindje kunt doen en hoe je deze momenten kunt koesteren.

1. Invulboek bijhouden

De mooie momenten die je samen meemaakt, lijken in je geheugen gegrift. Maar.. schijn bedriegt! Vaak vergeet je al snel weer wat in de maanden daarvoor zo normaal leek. Wanneer ging je kindje over op een vast slaaprite, wat waren de grappige gewoontes in de eerste maanden, hoe ontwikkelt je kindje zich in zijn/haar karakter en vaardigheden. Met hoeveel maanden kon hij/zij omrollen en kruipen? Eigenlijk is het super jammer dat je dat soort dingen weer snel vergeet.

Een leuke manier om deze dingen bij te houden, is doormiddel van invulboeken. Je kunt in een paar zinnen een herinnering levendig houden, korte verhaaltjes schrijven, foto’s erbij plakken en het geheel versieren met passende stickers en washitape. Zo kun jij lekker creatief aan de slag en heeft je kindje een prachtige herinnering voor later!

2. Fotoboek maken

Naast een invulboek, waarin je eigenlijk alle herinneringen en mooie verhalen verzamelt, is het ook super waardevol om een fotoboek te maken. Ervaring leert dat het beter werkt als je het structureel bijhoudt, dan dat je achteraf door duizenden foto’s moet spitten.

Een leuke tip is om een boek per jaar te maken, van 0-1 jaar en dan van 1-2 jaar etc etc. Als je elke week (bijvoorbeeld elke zondag avond) van de leukste foto’s alvast een of twee mooie pagina’s in het (digitale) boek maakt, dan kun je hem voor de eerste verjaardag uitprinten en cadeau geven. Je zult zien dat de drempel veel lager is, dan dat je het na een jaar in één keer wilt doen.

3. Tijd maken

Het allerbelangrijkste en mooiste wat je voor je kind kunt doen is tijd vrijmaken en echte aandacht geven in het hier en nu. Geen telefoon, geen boodschappenlijstjes maken of je planning in je hoofd doornemen.. er écht even zijn voor de kleine.

Geniet van zijn/haar eerste blik van herkenning, het eerste lachje, de progressie die het maakt met omrollen, kruipen en de allereerste hapjes. Het is zo cliché, maar het gaat zo snel voorbij. Voor je het weet kijk je er met weemoed op terug dat ze nog zo klein waren. Maak ook foto’s van de alledaagse dingen, juist die momentjes die nu zo normaal zijn, zijn later het meest waardevol.

4. Zwemmen

Een hele leuke activiteit om te gaan doen is babyzwemmen. Hoe speciaal is het om samen met je kleintje in het warme water te ervaren en te ontdekken. Bovendien bevordert het de ontwikkeling van je kindje en versterkt het jullie band.

5. Samen boekjes lezen

Ook is het lezen van boekjes samen echt een fijne manier van verbinding maken en bovendien goed voor de spraak- en taalontwikkeling van je kind. Daarnaast stimuleert het ontzettend het verbeeldingsvermogen, wat weer zal bijdragen aan de creativiteit.

Je hebt babyboekjes die al geschikt zijn voor kindjes vanaf een paar maanden. Maar het is ook leuk om te beginnen met voorlezen uit een prentenboek, ook al begrijp je kind er nog niks van. Luisteren naar jouw stem is al enorm rustgevend en bovendien helpt het jou ook om even in het hier en nu te zijn met de kleine. Als je kindje wat ouder is, dan kun je er een gewoonte van maken voor het slapengaan, een heel fijne en bijzondere afsluiting van de dag.

Heb jij ook mooie invulboeken of fotoboeken van jezelf van vroeger?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?