12x leuke prentenboeken voor kinderen!
20 juli 2020 

12x leuke prentenboeken voor kinderen!

Boek: Ik ben een Kunstenaar

ik-ben-een-kunstenaar

recensie-ik-ben-een-kunstenaar

Het kinderboek ‘Ik ben een kunstenaar’ gaat over een jongetje die in de alledaagse dingen een stukje kunst ziet. Zijn moeder vindt het vaak maar niks, maar hij wordt door van alles geïnspireerd. Het boek zit vol met leuke grappen en knipogen, die zowel voor het kind als de voorlezer grappig zijn om te lezen. Het laat je even de wereld door de ogen van kinderen zien, het haalt je uit de sleur van de dag en het zet je kunstzinnige geest weer aan. Een echte aanrader voor kinderen die houden van creativiteit of lekker out of the box denken.

Auteur & Illustrator: Marta Altés
Uitgever: Lemniscaat
Te koop voor: €14,95 bij Bol.com

Boek: Samen Hier

boek-samen-hier

recensie-samen-hier

Dit prachtige boek is door een vader voor zijn zoontje gemaakt, om hem wereldwijs te maken. Zijn boodschap luidt: “Welkom op de aarde. Hoewel het soms verwarrend en anders kan zijn, hoef je eigenlijk alleen maar aardig te zijn.” Het is werkelijk prachtige vormgegeven en heeft een moderne boodschap: “Mensen zijn er in allerlei vormen, maten en kleuren. Laat je niet foppen, we zijn allemaal mensen.” Op dezelfde manier bespreekt hij eigenlijk ook de dieren, sterren en andere plekken op aarde. Het helpt kinderen wat meer grip te krijgen op het leven en mooie gesprekken te starten. Heel symbolisch om als kraamcadeau te geven.

Auteur & illustrator: Oliver Jeffers
Uitgever: De Fontein
Te koop voor: €14,99 bij Bol.com

Boek: Retteketet we gaan nog niet naar bed!

retteketet-we-gaan-nog-niet-naar-bed

recensie-retteketet-we-gaan-nog-niet-naar-bed

De maker van dit boek heeft al meerdere populaire boeken gepubliceerd (zoals “Hé, wie zit er op de wc?” en “Wat rijmt er op stoep?”) en we snappen wel waarom ze zo in de smaak vallen bij kinderen. De boeken zijn een tikkeltje ondeugend en met een knipoog opgezet.

De tekeningen in dit boek zijn ook weer heel grappig en kleurrijk neergezet. Echt leuk voor kinderen! Het verhaal is ook nog eens herkenbaar, het gaat over tijdrekken wanneer je naar bed moet. Ken jij ook een kindje die van alles verzint om niet naar bed te hoeven? Dan is dit een heel leuk en herkenbaar cadeau om te geven!

Auteur & illustrator: Harm van Straaten
Uitgever: Leopold
Te koop voor: €14,99 bij Bol.com

Boek: Mag ik meedoen?

boek-mag-ik-meedoen

recensie-mag-ik-meedoen

Dit prentenboek heeft hele mooie kleurrijke tekeningen. Wat ons betreft is dit boek prachtig in balans wat betreft de hoeveelheid tekst per pagina en wat er allemaal te zien is. Het houdt de spanningsboog van de kleintjes goed vast. Het verhaal gaat over een eend die graag bij een club wilt horen, maar eigenlijk overal afgewezen wordt. Dan start hij zelf een club waarbij iedereen wordt toegelaten, want ‘je kunt nooit genoeg vrienden hebben’. Met dit boek kun je de onderwerpen ‘uitsluiten’ en ‘pesten’ goed bespreekbaar maken. Het is een prachtig boek waarbij je een traantje kunt wegpinken.

Auteur: John Kelly
Illustrator: Steph Laberis
Uitgever: Veltman Uitgevers
Te koop voor: €13,99 bij Bol.com

Boek: Heb jij misschien Olifant gezien?

heb-jij-misschien-olifant-gezien

recensie-heb-jij-misschien-olifant-gezien

Dit schattige boek gaat over een jongetje en een gigantische olifant die verstoppertje spelen. De olifant geeft aan dat hij heel goed is in verstoppen en het jongetje speelt het spelletje met hem mee. Wat wij een pre vinden is dat de hoofdpersoon, in tegenstelling tot bijna alle andere kinderboeken, niet blank is, zonder dat dit expliciet benoemd wordt in het boek. Dat brengt weer wat meer diversiteit aan in het aanbod kinderboeken en dat werd hoog tijd! Alleen daarom zouden wij hem al graag op de boekenplank ertussen hebben staan.

Auteur: Sylviane Donnio & Dorothée de Monfreid
Illustrator: Dorothée de Monfreid
Uitgever: Gottmer
Te koop voor: €14,99 bij Bol.com

Boek: De Gele Ballon (maxi editie)

de-gele-ballon

recensie-de-gele-ballon

Dit boek is wel heel erg uniek, omdat het geen tekst bevat maar wel bijzonder mooie tekeningen. Hier staat de illustrator Charlotte Dematons ook bekend om. Zo heeft ze ook de vergelijkbare prentenboeken ‘Sinterklaas’ (niet meer leverbaar) en ‘Nederland’ uitgebracht. Als je eenmaal bekend met met haar boeken, dan wil je ze allemaal!

Het is zo leuk voor je kind, voor jullie samen of voor jezelf om het boek erbij te pakken en rustig te gaan bekijken wat er allemaal te zien is. Zo staat op elke pagina de gele ballon ook daadwerkelijk afgebeeld, maar daarnaast ook een blauw autootje, een vliegend tapijt en een boef. Kun jij ze allemaal vinden?

Illustrator: Charlotte Dematons
Uitgever: Lemniscaat
Te koop voor: €14,95 bij Bol.com

Boek: Een huis voor Harry

een-huis-voor-harry

Het boek ‘Een huis voor Harry’ is wat dikker dan andere prentenboeken en heeft een iets meer ‘compleet’ verhaal. Het gaat over een kat die na een dag buitenspelen zijn huis niet meer terug kan vinden. Hij komt dat allerlei verschillende soorten huizen tegen, maar zal hij zijn eigen huis weer terugvinden?

Bij het lezen sluit je de poes uit het verhaal eigenlijk direct in je hart en leeft helemaal met zijn avonturen mee. Het boek valt op omdat het, in tegenstelling tot veel andere prentenboeken, juist uit rustige kleuren en tekeningen bestaat. Is dat jouw ding? Dan moet je hiervoor gaan. Het is niet voor niets prentenboek van het jaar geworden!

Auteur & illustrator: Leo Timmers
Uitgever: Querido
Te koop voor: €16,99 bij Bol.com

Boek: De grote Tandenpoetsdag

de-grote-tandenpoetsdag

recensie-de-grote-tandenpoetsdag

Het voor kinderen herkenbare onderwerp ‘tandenpoetsen’ staat in dit boek centraal. De dieren in de dierentuin zijn namelijk gestopt met het poetsen van hun tanden en nu stinkt het in de dierentuin. De directeur verzint een oplossing en zet de egel aan het werk.

Het boek heeft mooie tekeningen en een grappig verhaal. Helemaal leuk is dat kinderen zich kunnen identificeren met de dieren. Je kunt na aanleiding van dit boek ook makkelijk het gesprek aangaan over persoonlijke hygiene en het belang van wassen en tandenpoetsen. Een vrolijk boek die de kleintjes zeker zal aanspreken!

Auteur & illustrator: Sophie Schoenwald & Gunther Jakobs
Uitgever: De Fontein
Te koop voor: €14,99 bij Bol.com

Boek: De Kleine Walvis

de-kleine-walvis

Dit lieve en populaire boekje is Prentenboek van het Jaar geweest en dat begrijpen wij wel. Het is een mooi verhaal over een eenzaam jongetje die een walvis vindt en deze meeneemt naar zijn badkuip. Dan ontstaat er een mooie vriendschap. Zodra zijn vader dit ontdekt, moet de walvis weer terug naar zee. Gelukkig is zijn vader er om hem hierin te steunen. In dit boek staan onderwerpen als ‘eenzaamheid’, ‘vriendschap’, ‘afscheid nemen’ en ‘steun van familie centraal’, zonder dat het boek te zwaar op de hand is. Het heeft prachtige illustraties en bovendien zijn er inmiddels al een aantal vervolg exemplaren verschenen zoals ‘De kleine walvis in de winter’.

Auteur: Benji Davies
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Te koop voor: €7,50 bij Bol.com

Boek: Twee vechtende eekhoorntjes

twee-vechtende-eekhoorntjes

recensie-twee-vechtende-eekhoorntjes

Dit boek zou zo een tekenfilm kunnen zijn, zowel qua prenten, als qua opbouw en verhaal. Het gaat over twee eekhoorntjes die allebei de laatste dennenappel willen bemachtigen. Daar start de strijd die eigenlijk het hele boek centraal staat, totdat ze erachter komen dat je hem ook kunt delen.

De tekst in het boek is op rijm gezet, wat het nog net wat specialer maakt. Het biedt bovendien een leuke ingang om onderwerpen als ‘ruzie maken’ een ‘samen delen’ aan te snijden.

Auteur: Rachel Bright
Illustrator: Jim Field
Uitgever: Gottmer
Te koop voor: €14,99 bij Bol.com

Boek: Meisjes

boek-meisjes

recensie-boek-meisjes

In dit lieve boek staat de vriendschap tussen meisjes centraal. Je volgt hun leven vanaf het moment dat ze vriendinnen worden onder de appelboom, totdat ze volwassen vrouwen zijn. Gedurende de jaren bewandelen alle meisjes hun eigen pad, maar hun vriendschap die blijft bestaan. Een mooi boek om cadeau te geven aan… een meisje!

Auteur: Lauren Ace
Illustrator: Jenny LØVlie
Uitgever: Veltman Uitgevers
Te koop voor: €13,99 bij Bol.com

Boek: Hoe Verstop je een leeuw?

hoe-verstop-je-een-leeuw

recensie-hoe-verstop-je-een-leeuw

Dit kartonnenboekje is perfect voor de wat kleinere kinderen, zowel door het materiaal als door de hoeveelheid tekst en de duidelijke illustraties. Ook dit boekje is wat minder bekend bij het grote publiek, maar als je hem eenmaal in de boekenkast hebt staan is het een favoriet! Het gaat over de vriendschap tussen een meisje en een leeuw, zonder dat de ouders het weten. Ze moet hem dus goed verstopt houden, maar hoe doe je dat? Het prikkelt de fantasie van de kleintjes en is erg leuk om voor te lezen voor de ouders.

Auteur & illustrator: Helen Stephens
Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas
Te koop voor: €14,95 bij Bol.com

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?