Een rondje door de supermarkt resulteert in een kar vol spannende ingredinten die de rest van het jaar bijna nergens verkrijgbaar zijn. Dit zorgt ook weer voor een zekere onrust, want hoe moet je in hemelsnaam kiezen? Worden het coquilles of Gravad Lax als voorgerecht? Serveren we de hertenbiefstuk met wildsaus of sjalottenjus? Kortom, kerst-stress. En daarom is het soms zo fijn om een aantal dingen gewoon simpel te houden. Een heerlijke chocoladetaart doet het bijvoorbeeld altijd goed en is perfect van tevoren klaar te maken.
Opvallend genoeg smaakt de taart heel klassiek; een volle chocolade smaak, niet te zoet of te zwaar, eigenlijk gewoon zoals een chocoladetaart hoort te smaken – hemels. De smaak van de rode bieten is nauwelijks aanwezig, maar ze zorgen wel voor een luchtige textuur en hun vocht maakt dat de taart heerlijk smeug is (en dit ook blijft, zelfs de dag erna).
Hemelse chocoladetaart met bietjes (recept van Nigel Slater)
Ingredinten
250 g rode bietjes, gekookt en geschild * 200 g bittere chocolade, in stukjes * 4 el hete espresso * 200 g boter, in dobbelsteentjes, op kamertemperatuur * 135 g bloem * 3 el cacao * 1 tl bakpoeder * 5 eieren, gesplitst * snufje zout * 190 g bruine basterdsuiker * poedersuiker en evt. chocoladepepernoten als versiering
Bereiding
- Vet een springvorm van ca. 20-25 cm diameter in met boter en leg een rondje bakpapier op de bodem. Verwarm de oven voor tot 180 graden
- Hak de bietjes in een keukenmachine tot een grove puree
- Zet een pan met kokend water op het vuur en hang er een kom in (de kom mag de bodem niet raken). Laat daarin de chocolade au bain marie smelten
- Voeg de koffie toe zodra de chocolade bijna is gesmolten. Doe vervolgens de boterblokjes erbij en laat ze smelten
- Zeef intussen de bloem, cacao, het bakpoeder en het zout in een aparte kom
- Haal de chocolade van het vuur en roer de suiker erdoor. Laat het mengsel enkele minuten afkoelen, roer er daarna de eierdooiers en de gehakte bietjes doorheen
- Klop het eiwit tot stijve, glanzende pieken, en roer het vervolgens voorzichtig door het chocolademengsel. Schep er tenslotte het bloemmengsel door. Het moet een homogeen beslag zijn, maar vermijd dat je er alle lucht weer uit roert.
- Schep het beslag in de taartvorm, zet die in de oven en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. De kern mag nog wat vochtig zijn. Strooi er wat poedersuiker overheen voor een feestelijk effect. Ik heb de taart ook nog versierd met chocoladepepernoten die nog over waren van Sinterklaas. Mocht je die niet in huis hebben dan laat je ze gewoon weg