Help, ik heb geen werk meer!

Stilstaan
Wat doe je als je op een roltrap staat die halverwege ineens stopt? Waarschijnlijk de rest van de trap gewoon zelf oplopen, toch?
Dit is de situatie uit een filmpje dat we laatst gebruikten bij een workshop voor werkzoekenden. De twee mensen in het filmpje reageren echter anders op de plotseling stilstaande roltrap. Ze blijven staan, roepen hard om hulp en bellen iemand op die hen kan komen helpen dit probleem op te lossen.
Er wordt altijd gelachen bij het zien van dit filmpje en ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf ook na zo’n 30 keer gezien te hebben, nog steeds grappig vind. Hoezo gaan die mensen niet gewoon zelf lopen?

Wachten
Toch is dit gedrag dat we waarschijnlijk allemaal wel eens vertonen en ook bij veel mensen die hun werk kwijt zijn of kwijtraken is dat niet heel anders. Hoe vaak zeggen mensen bij reorganisaties niet ‘Ik wacht wel tot mijn werkgever met een goed voorstel komt’ of ‘waarom komen er geen regelingen voor 50plussers?’ ‘Het wordt tijd dat de regering eens iets gaat doen voor alle werklozen’. Herkenbaar?
Natuurlijk kun je bij een reorganisatie wachten op een goed voorstel, maar wat als er dat niet komt, of als je iets aangeboden krijgt wat helemaal niet bij je past? En ja, het is voor 50 plussers niet altijd makkelijk ander werk te vinden, maar ga je daarom wachten tot er misschien een regeling komt?

Zelf in actie komen
Wat hadden die mensen op de roltrap beter kunnen doen? Gewoon even bedenken hoe nu boven te komen en dat vervolgens ook doen. Klinkt vrij logisch lijkt me. Als de trein die je wilde nemen ineens niet rijdt, ga je ook niet heel hard om hulp roepen en afwachten of er misschien een keer iemand van de NS naar je toe komt om te vertellen welke trein of vervangende bus je moet nemen. Ik neem aan dat je zelf op zoek gaat naar alternatieven.

Maar wat als niet de roltrap of trein ineens stil staat, maar je baan plotseling op de tocht staat? Ga je dan blijven wachten en heel hard om hulp roepen of ga je bedenken wat je kunt doen om aan ander werk te komen? Ik hoop dat laatste.

Zorg dat je niet afhankelijk wordt van anderen. Het gaat om jouw werk en jouw toekomst. Natuurlijk kunnen anderen je daarbij helpen, dat is zelfs aan te bevelen, maar houd zelf de regie in handen en stel je proactief op. En komt je voormalig werkgever, de regering of UWV uiteindelijk alsnog met een goed plan, kun je daar altijd nog gebruik van maken, maar misschien heb je tegen die tijd al lang zelf iets gevonden wat nog echt bij je past ook!

Dus als je tijdens je zoektocht naar ander werk merkt dat je op een onbewaakt ogenblik toch zit te wachten op actie van een ander, denk dan eens aan die mensen op de roltrap. Je wordt er ten eerste vrolijk van en ten tweede herinnert het je eraan dat je ook goed zelf stappen kunt zetten. Je zult dan zeker sneller boven zijn 😉

Succes!

Wil je het filmpje zien: klik dan hier

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?