Gun jezelf wat rust

Onze mobiel. Voor velen staat ons hele leven hierin. Alle contactpersonen (inclusief adressen en verjaardagen), onze mail, de diverse social media apps, WhatsApp, etc.. We hoeven niets te missen en lijken niets te willen missen.

Op een verloren moment scrollen we door bijvoorbeeld onze Facebook-timeline (dit kan ook Twitter of Instagram zijn). Je komt erachter dat wat er gebeurd in vele gevallen helemaal niet echt van belang is om op dat moment te weten.

Gun en geef jezelf wat ruimte. Zet bijvoorbeeld het geluid (je kunt het geluid aan laten staan wanneer je wordt gebeld of een sms krijgt) en de meldingen op je beginscherm uit. Bij de iPhone kun je ervoor kiezen om de badge aan te zetten. Op deze manier kun je zien dat er activiteit is geweest.

Je hoeft niet ieder moment van de dag online aanwezig te zijn. Pak dit moment voor jou één of twee keer daags. Echt… je mist niets. Ervaar het zelf eens. Als iets echt voor jou bestemd is, dan weet men je wel te bereiken. En als iets echt niet kan wachten, dan word je wel gebeld. Een beller is immers ècht sneller.

SoChicken plaatste een tijd terug dit artikel. Wil je meer rust en ruimte voor jezelf? Geef jezelf dit. Verwijder die apps die (onnodig) teveel van jouw tijd en aandacht vragen. Je account opzeggen is helemaal niet nodig. Spreek met jezelf af dat je één keer per dag of, misschien zelfs, om de dag je account controleert. Doe wat goed voelt voor jezelf. Dit kan prima vanaf de laptop of tablet.

Je bent om en gaat de uitdaging met jezelf aan. Want ja, het voelt wel als een uitdaging. Jij gunt jezelf meer tijd voor andere dingen en wenst (tijdelijk) niet in de verleiding te komen om toch door die ene timeline te scrollen. Je staat op het punt om de app te verwijderen. Het is nog een kwestie van één klein tikje op je beeldscherm. Maar wat gebeurt er? Je voelt protest van binnen: “Wat als ik echt iets mis?” of “Wat zullen ze wel niet denken als ik niet meer op korte termijn op een foto of andere post reageer?”
Je zou er een statusupdate aan kunnen wagen dat je Facebook van je telefoon hebt gehaald. Maar is dit nodig? Nee, je bent aan niemand, behalve jezelf, verantwoording verschuldigd.

Juist wanneer je lijf zo protesteert en in opstand komt, is het misschien wel de hoogste tijd om deze vorm van social media (tijdelijk) van je smartphone te verwijderen. En weet, je verwijdert het alleen van je telefoon. Je account blijft bestaan. Wanneer je over een tijdje denkt dat je wel genoeg rust hebt gehad, zet je de gewiste apps zo weer op je geliefde mobiel. Maar verbaas je niet, wanneer deze er voorlopig niet meer op komen te staan!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?