Goed slapen? Hier moet je op letten bij het kopen van een dekbed!
01 juli 2020 

Goed slapen? Hier moet je op letten bij het kopen van een dekbed!

Wist je dat we maar liefst een derde van ons leven slapend doorbrengen? Slaap is een groot onderdeel van je dag en draagt bij aan je energiepeil en gezondheid. Stiekem mogen we best wat meer aandacht hebben voor onze activiteiten in de slaapkamer en de oorzaak achter slecht slapen. Een comfortabel bed, goede kussens, maar ook het dekbed, vormen essentiële onderdelen van een goed slaapritme. Je dekbed pas je idealiter op het seizoen aan en is gevuld met het materiaal dat voor jou het beste slaapt. Met deze tips scoor jij een heerlijk dekbed voor een goede nachtrust!

Pas je dekbed aan op het seizoen

Aan n dekbed heb je in eigenlijk niet genoeg. Misschien doe je het al, maar pas je dekbed aan op het seizoen waarin je slaapt en dan kom je toch al gauw bij verschillende exemplaren uit. In de zomer is het fijn om onder een dunner exemplaar te slapen, dan in het najaar of in de winter. Er zijn daarom zomer- en winterdekbedden die variëren in dikte. Daardoor houdt de winterse variant je warmer dan de luchtigere, zomer versie. Daarnaast zijn er vierseizoenendekbedden die je in de winter aan elkaar kunt vastmaken door bijvoorbeeld drukknopen, zodat hij je zo twee keer beter warm houdt.

Kies het juiste materiaal

Kies daarnaast voor het juiste materiaal voor jouw ideale comfort en die aansluit op al jouw praktische wensen. Er zijn verschillende soorten materialen voor dekbedden, die elk weer zo zijn kwaliteiten hebben. Een wollen dekbed is over het algemeen wat zwaarder en is warm en ademt, waardoor het vocht doorlaat. De prijs is daardoor weer wat hoger. En katoenen dekbed is een goedkoper alternatief, maar ademt minder goed en houd je minder goed warm. Een donzen dekbed houdt warmte vast en laat vocht door, maar is minder goed uit te wassen. Een bamboe dekbed is vocht doorlatend en fijn voor mensen met allergieën. Daarnaast is deze wel weer goed uit te wassen. Een synthetisch dekbed is het goedkoopste qua materiaal. Ook zijn deze vaak wat zwaarder, maar is minder ventilerend. Wel is het een goedkoper alternatief voor mensen die last hebben van huisstofmijt allergie.

Houd rekening met de warmteklasse

Naast het materiaal en de seizoenen is het ook goed om rekening te houden met de warmteklassen. Dekbedden zijn hierop ingedeeld, zodat jij makkelijker kunt bepalen of het een goede match is met jouw slaapbehoeftes. De een heeft het sneller warm in bed dan de ander. Klasse 1 is daarom erg geschikt voor mensen die het juist koud hebben in bed. Klasse 2 is geschikt voor mensen die niet zon last hebben van warme of koude temperaturen in bed. Klasse 3 is perfect voor mensen die het snel warm hebben. Klasse 4 zijn over het algemeen zomerdekbedden: licht en luchtig. Belangrijk is het dus om eerst te bepalen waar jij echt behoefte aan hebt, voordat je even snel een dekbed scoort!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?