Een verhaal vertellen, dat is meer dan voorlezen
27 december 2019 

Een verhaal vertellen, dat is meer dan voorlezen

Er is een opgang van vertellers, mensen die hun eigen verhaal maken of die van een ander ten gehore brengen. Er zijn zelfs mensen die hier cursussen voor aanbieden zodat je jezelf een volleerd verteller kan noemen.

Tip van de vertelsluier

Een goed verhaal loopt namelijk volgens een bepaalde lijn. Logischerwijs stel je eerst je hoofdpersoon voor. Zo werk je naar een probleem of situatie toe. Je kan zelf beslissen hoe lang je hier over doorgaat. Zo kan een verhaal in een paar minuten verteld worden of praat je zo een half uur vol. Het probleem moet worden opgelost, wie of wat is daar voor nodig? Samen werken zij naar de climax van het verhaal.

Hoewel men vaak zegt stoppen op je hoogtepunt, kun je hier niet zomaar je verhaal stopzetten. Om het goed rond te breien moet de afloop van het verhaal worden bevestigd om vervolgens het verhaal af te sluiten. Het is aan jou om met te tijd je eigen vertelstijl aan te nemen.

Workshops & evenementen

Naast de workshops zijn er evenementen die helemaal in het teken van vertellen staan. Half november was in Friesland zelfs de Verhalenavond. Door de hele provincie treden vertellers naar voren die een of meerdere verhalen voordragen. Op het Waddeneiland Ameland gaan ze nog een stapje verder. Hier hebben ze een heus vertelfestival opgezet. Een enthousiaste groep vertellers heeft het hele jaar opgetreden, workshops gevolgd en het festival voorbereid. Leuk om te zien dat zo’n nostalgische manier van samenzijn weer volop in de belangstelling staat.

Ben jij meer een luisteraar of een verteller?

Over de schrijver
Hi! Ik ben Charlotte. Schrijven is me met de paplepel ingegoten, ik schrijf ook zeker nog eens een boek. Vooralsnog houd ik me vooral bezig met journalistiek en het schrijven en redigeren van andermans schrijfsels via mijn bedrijf Charming Stories. Daarnaast werk ik parttime in de horeca en houd ik me bezig met muziek, toneel en andere creatieve uitspattingen. Veel ervaringen om met jullie te delen dus!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?