DIY | Bloemen Kleuren

Het is eigenlijk heel simpel. Je voegt kleurstof aan het water toe. De bloem zuigt het water op en voert deze naar de kelk en bloembladeren. In de bloembladeren verdampt het water, maar de kleurstof blijft nog zitten. Daardoor verkleurt de bladeren van de bloem in de kleur van het water. Om een duidelijk resultaat te zien kan je het beste witte bloemen gebruiken. Gerbera’s werken goed, maar ik las dat witte rozen ook een mooi resultaat opleveren.

Wat heb je nodig:

Witte Gerbera: 0,60
Vaas: 0,00 leeg flesje
Ecoline: 1,90 verkrijgbaar bij de boekhandel
Naald: 0,50 o.a verkrijgbaar bij de Action
Totaal: 3,00

Stappen:

Stap 1: Snij een een stuk steel van de bloem af. Hou ongeveer 25 centimeter steel over. Dit zorgt ervoor dat het water zo snel mogelijk de top bereikt. Gebruik een kleine vaas zodat zoveel mogelijk kleurstof opgenomen kan worden.

Stap 2: Giet een bodempje voedingskleurstof of ecoline in het vaasje.

Stap 2: Vul de vaas tot de helft met water.

Stap 3: Zet de bloem in de vaas.

Stap 4: Prik een naald of speld in de steel onder de kop van de bloem. De ophopende lucht in de steel vind zo een uitweg. In de steel is dan meer ruimte voor gekleurd water.

Stap 5: let the magic begin!

Eindresultaat:

Ik heb een paar dagen de bloemen bij gehouden en ze langzaam zien verkleuren.

Deze foto’s maakte ik op het moment dat ik net de bloemen in de vaas heb gezet. De bloembladeren zijn nog mooi wit. Na een paar uur viel me al enige verkleuring op.

Wauw, wat is de linker bloem erg verkleurd zeg. De bladeren hebben allemaal al een blauwe kleur . De bloem die in het oranje water staat pakt minder goed. Ik had hier al mijn twijfels over omdat het oranje water in tegendeel tot het blauwe water helder was. Daarom heb ik op dag twee extra ecoline aan het water toegevoegd om toch nog verkleuring hopen te zien.

Yeah, op dag drie verkleurd de andere bloem ook. Het wit heeft een licht oranje gloed en aan de puntjes ontstaan donkere oranje vlekken. De bloem in het blauwe water is naar mijn idee nog meer blauw geworden. Naast de bloembladeren zie ik ook verkleuring in de stamper van de bloem. Ik denk toch dat blauw beter werkt omdat het water hiervan niet helder is.

Het is niet de meest praktische manier om gekleurde bloemen in huis te halen. Je kan natuurlijk ook gewoon gekleurde bloemen kopen. Maar het is wel super leuk om te doen, alleen of samen met kinderen. Ik zat heel de dag naar mijn bloemen te kijken of ze al verkleurde.

Liefs, Renate

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?