Dieetje digitaal: Even niet op internet, hoe beviel mij dat?
04 augustus 2014 

Dieetje digitaal: Even niet op internet, hoe beviel mij dat?

Social media, mail, sneller internet, ook op de mobiel, whatsapp en andere communicatie apps, spelletjes en ga zo nog maar even door. Iedereen doet er aan mee en het is super fijn dat het allemaal kan. De huidige middelen hebben allemaal voordelen.

Wat als het internet wegvalt?

Contacten zijn sneller en leuker en leveren weer nieuwe contacten op. Daar zal ik weinig over klagen, want zonder Twitter had ik mijn lief misschien nooit leren kennen. Maar owee als de verbinding een keer wegvalt!?!?! Ja, wat doe je dan? Stel dat je een dag of twee dagen zonder moet? Wat dan? Dan houd je ontzettend veel tijd over! Dat is althans mijn ervaring.

Oude Nokia

Een half jaar geleden ruilde ik mijn smartphone in voor een Nokia waarop ik Snake kan spelen. Sindsdien lees ik weer een boek in de trein in plaats van de hele reis te Twitteren en appen en zie ik de bomen van het bos weer als ik een wandeling maak.

De volgende stap maakte ik onlangs. Ik moest een week zonder internet doen. Dat kwam niet omdat de verbinding zomaar weggevallen was. Nee, ik schakelde internet zelf uit. Eerst wilde ik alleen social media afsluiten, maar ik besloot gelijk rigoureus te werk te gaan.

Afkickweek

Tijdens de afkickweek las ik een krantje of tijdschrift bij het ontbijt, deed ik veel meer in het huishouden, las ik een boek extra in de week en breide ik s avonds een stuk meer aan een dekentje dan normaal. Ik deed op een dag veel meer dan anders en ik hield nog steeds tijd over. Er kwam daardoor een enorme rust over me heen.

Daarnaast was ik een stuk beter bereikbaar voor mijn naasten. Zet mij achter de laptop en ik hum een keer een antwoord of pak zonder nadenken wat drinken, maar mijn aandacht gaat dan vooral niet naar degene die naast me op de bank zit.

En toen ging ik weer op internet

De eerste minuten dat het internet weer aanstond was ik al gelijk weer verdronken in de wereld van de bits en bytes. Het eerstvolgende wat tot me doordrong was de opmerking oh ja, nu moet ik eerst weer zes keer iets vragen voor ik tot je doordring. En ze had gelijk.

Nu ben ik normaal wel het type dat bij ieder bliepje gaat kijken wie er een berichtje stuurt en dat dingen direct opzoekt als ze er aan denkt. Iedere keer wanneer ik achter mijn laptop kruip ben ik minimaal een kwartier van mijn tijd kwijt. Doe dat vier keer op een dag, zeven dagen per week en je bent een werkdag kwijt aan internetten. Tijd die ik in mijn week ‘dieetje digitaal’ overhield.

Terugkijkend

Ik zag het Dieetje digitaal als een uitdaging, maar dat bleek het voor mij niet te zijn. Ik vond het een verademing! Hoewel ik ook blij was na de week weer online te gaan, toch ga ik nu bewuster om met mijn tijd achter de laptop.

Is het echt nodig om la minute je berichten op Facebook te checken? Moet je per s eerst je boek op internet uitzoeken of kun je gewoon lekker in de kasten van de bibliotheek gaan snuffelen? Is het onoverkomelijk als je een aanbieding misloopt?

Nee dus! En daarom ga ik proberen bewust te internetten. Mocht ik over een tijdje teruggevallen zijn in mijn oude patroon, dan wil mijn lieve vrouw vast de stekker er voor me uittrekken.

Durf jij het internet een weekje uit te schakelen?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?