De smartphone: een verrijking of dooddoener voor je sociale leven?
09 oktober 2015 

De smartphone: een verrijking of dooddoener voor je sociale leven?

Online communicatie via mobiel neemt met de dag toe. We bellen, appen en e-mailen met vriendinnen. We ontvangen nieuws over gebeurtenissen terwijl ze nog gebeuren. We houden onze agenda digitaal bij. Onbewust ben je de hele dag door met je telefoon bezig, ook tijdens afspraken. Is de smartphone een verrijking of een dooddoener voor je sociale leven?

Verrijking
Je zou de telefoon kunnen zien als een verrijking voor je sociale leven. Zeker op afstand. Als je wilt blijf je altijd op de hoogte van wat er allemaal gebeurt in het leven van je vrienden. Via Instagram zie je van welk uitzicht een goede vriend geniet tijdens een reis door Indonesi. Met de Facebook-app nodig je met een paar tikjes iedereen uit voor een feestje. Plus: je houdt overzicht van wie er allemaal wel en niet komen. Je beste vriendin is slechts n telefoontje of berichtje van je vandaan. Wanneer je relatie op de klippen loopt wil je haar toch direct aan de lijn? Op heel veel manieren heeft die nieuwe iPhone een positief effect op je sociale leven.

Dooddoener
Maar wanneer jullie dan eindelijk samen op een strand op Ibiza liggen, wil je ook wel eens de volledige aandacht. Al gaat het gesprek over koetjes en kalfjes. Als iemand steeds met een half oog bezig is met een nieuw Twitter-bericht, kun je daar goed chagrijnig van worden. En hr jij wel wat je vriendin zegt als je zit te Whatsappen? Vroeger leerden veel mensen elkaar kennen op openbare plekken. Tegenwoordig is dit lastig omdat iedereen bijna letterlijk in zijn telefoon zit. Zonde. Het gemak waarmee je contact onderhoudt via je telefoon is ook als negatief te interpreteren. Want hoeveel procent van dit contact is ook in het dagelijks leven zo intensief? Staan al die 500 personen ook voor je klaar in slechte tijden? Veel van dit makkelijk contact is oppervlakkig. Misschien is dat nog wel de grootste dooddoener.

Conclusie
Eigenlijk is er geen uitsluitend oordeel te vellen. De smartphone brengt zowel positieve als negatieve ervaringen met zich mee. Het gebruik is zowel verrijkend als een bron van irritatie. Laten we daarom zeggen: gebruik je smartphone vooral, maar met mate in gezelschap!

Tips die je helpen je telefoon weg te leggen

  • Ontspan! Realiseer je dat de berichten die binnenkomen er straks ook nog zijn. Ze verdwijnen niet plotseling. Met die gedachte is heel even niet op je scherm loeren een makkie.

  • Zet je telefoon op vliegtuigstand, zodat je mobiele dataverkeer stopt. Of zet m op stil in plaats van op trilstand. Zo wordt je niet afgeleid; ook niet door trillingen.

  • Bang dat je niet bereikbaar bent in noodgevallen? Veel telefoons hebben de optie dat ze alleen geluid maken wanneer een favoriet contact belt, of als iemand meerdere keren kort achter elkaar belt. Stel dit in zodat je zeker weet dat mensen je toch kunnen bereiken.

  • Neem af en toe een break van het internet. Het is niet nodig om de hele dag op de hoogte te blijven van letterlijk alles wat er in de wereld (en in je vriendenkring) gebeurt. Wanneer je zo nu en dan een pauze inlast, wordt het ook steeds makkelijker om je telefoon even los te laten.

  • Kijk eens goed om je heen in de bus of de trein. Zie je al die leuke mannen? Daar raak je niet mee aan de praat als jij alleen aandacht hebt voor je telefoon. Stop je telefoon weg en richt jouw ogen op die van hem. Oogcontact is de eerste stap van flirten.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?