De salariskloof tussen mannen en vrouwen
04 januari 2020 

De salariskloof tussen mannen en vrouwen

Zit er een grote kloof tussen mannen en vrouwen in het salaris? Waardoor ontstaat dat en hoe ga je daarmee om?

Diverse oorzaken

Er zijn diverse redenen waarom deze salariskloof nog steeds bestaat. Allereerst worden mannen gezien als vechters die de baan en een gewenst salaris niet laten lopen. Dit, terwijl er bij vrouwen al snel wordt gedacht dat ze tevreden zijn zodra ze het bericht krijgen dat ze aangenomen zijn.

Onderhandelen

Wanneer mannen niet tevreden zijn over hun salaris zullen zij een stuk eerder gaan onderhandelen dan dat vrouwen doen. En dit blijkt de grootste reden te zijn van de zogenoemde salariskloof. Dus als je jezelf hierin herkent: stap naar je baas en vraag of hij tijd voor je kan vrijmaken om in gesprek te gaan over je salaris. Zorg wel dat je goed voorbereid bent en met een sterkte onderbouwing om tafel gaat.

Ziekte en zwangerschap

Tot slot speelt het krijgen van een kind ook een rol in het verschil in salaris, vaak omdat vrouwen (tijdelijk) hun werk neerleggen als ze zwanger zijn of net een kind gekregen hebben. In verhouding zullen vrouwen vaak ook minder gaan werken.

Daarnaast zijn vrouwen over het algemeen eerder overwerkt of vallen in een burn-out. Dit kom doordat vrouwen het vaak lastiger vinden om hun grenzen aan te geven of om nee te zeggen. Door ziek thuis te zitten, loop je uiteindelijk ook salaris mis.

Zonde, want we zijn vaak zo hard voor onszelf. Sta liever even stil bij wat je allemaal doet en of het realistisch is. Voel je dat je tegen een grens aanloop of structureel vermoeid bent? Kijk eens of je dit kunt voorleggen aan je baas en of je tijdelijk een stapje terug kunt doen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?