Dag of jaar van de loopbaan?
09 oktober 2014 

Dag of jaar van de loopbaan?

Eline was sinds twee maanden zonder werk. Ze had 10 jaar gewerkt bij een uitgeverij. De laatste jaren was echter ook daar de crisis toegeslagen. Er werd flink gesneden in het aantal functies en zo verloor ook Eline uiteindelijk haar baan. Dat was even slikken.

Daar zat ze dan ineens thuis. Na een paar weken waarin sprake was van een soort rouwproces, ging Eline voortvarend aan de slag. Vacatures opzoeken en uren op internet kijken of ze iets tegenkwam. Een loopbaantraject vond Eline niet nodig. Zij wist heel goed wat haar kwaliteiten waren, ze had veel ervaring en zou snel wel weer iets vinden.

Afwijzingen
Helaas, het ging iets anders. Ze zag niet veel interessante vacatures en als ze wel een keer een leuke tegenkwam, bleek ze n van de ongeveer 200 kandidaten te zijn en kreeg ze niet meer dan een standaard afwijzing. Daarom reageerde ze ook veel op vacatures waar ze niet echt enthousiast van werd, maar ja, ze moest toch wat! Vrolijk werd ze er niet van. Daarnaast merkte ze dat ze ineens aan van alles ging twijfelen. Ze was constant onrustig en reageerde gerriteerd op goedbedoelde vragen van vriendinnen of ze al iets had gevonden.

Eline kwam tot de conclusie dat ze het anders moest aanpakken want ze kwam geen stap verder en ze had steeds minder energie. Het was haar inmiddels duidelijk dat de arbeidsmarkt en de manier van solliciteren heel anders was dan 10 jaar geleden.

Dag van de loopbaan
Toen was daar de Dag van de loopbaan. Een dag waarop je vrijblijvend een afspraak kon maken met een loopbaancoach. Het leek Eline niet verkeerd om eens te praten over de dingen waar ze tegenaan liep in haar zoektocht naar ander werk. Dan kon ze daarna weer gericht verder. Ze was immers al twee maanden zonder werk, dus ze had haast.

En zo ging Eline een uur in gesprek. Ze deed haar verhaal en kreeg een paar nuttige tips maar het belangrijkste inzicht dat Eline kreeg, was dat ze beter even echt stil kon staan bij haar loopbaan. Ze besloot te stoppen met in het wilde weg te solliciteren. Dat betekende echter niet dat ze nu stil ging zitten! Integendeel. Ze zou goed gaan uitzoeken wat haar kwaliteiten precies waren. Tegelijkertijd zou ze met andere ogen naar de arbeidsmarkt kijken en netwerkgesprekken voeren. Waar lagen voor haar kansen en welke andere richtingen waren wellicht ook interessant?

Dag, maand of jaar?
Die ene dag van de loopbaan had haar veel opgeleverd. Ze besefte nu dat ook een maand misschien nog niet genoeg was om haar loopbaan verder goed vorm te geven, ook al dacht ze daar net na haar ontslag heel anders over en voelde ze zich vaak opgejaagd. Ze besloot dit jaar uit te roepen tot haar jaar van de loopbaan! Ze had er zin in want het zou uiteindelijk wel leiden tot het vinden van leuk werk en belangrijker nog: met de inzichten die ze ging opdoen kon ze op een later moment in haar loopbaan ook weer bewuste keuzes maken!

En hoe zit het met jouw loopbaan? Als jij van 2015 jouw jaar van de loopbaan wil maken, ga dan aan de slag en zoek uit wat je kunt, wat je belangrijk vindt en welke stappen je moet nemen om jouw droombaan te vinden! Ga niet als een dolle op zoek naar vacatures. Gun jezelf rust en tijd om het goed uit te zoeken. Daarvoor moet je ook in actie komen, maar dan gerichte actie! Het zal je uiteindelijk veel opleveren!


Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?