Wil jij ook minder op je telefoon zitten en van je telefoonverslaving afkomen? Herkenbaar! Deze tips hebben helpen je goed op weg.
1. Schermtijd in kaart brengen
Om een verandering aan te brengen, helpt het vaak om eerst inzichtelijk te maken wat je gewoontes precies zijn. Heb jij enig idee hoe vaak je je telefoon checkt en hoe lang je er per dag op zit? Vanaf nu wel. Op een apple zit automatisch al een 'schermtijd' functie ingebouwd, die je precies laat zien hoe lang en hoe vaak je welke app gebruikt. Analyseer deze eens en breng in kaart waar de meeste tijd naartoe gaat.
Als je geen Apple hebt dan kunt ook een app downloaden, bijvoorbeeld 'Quality Time'. Deze brengt ook de schermtijd en de tijd per app in kaart voor je. Hiermee kun je jezelf goed meten of dit -gedurende je afkickperiode- daadwerkelijk vermindert.
2. Geluid uit
Indien het niet strikt noodzakelijk is dat je bereikbaar bent, probeer dan eens vaker je geluiden en trilfunctie uit te zetten en je telefoon in je tas te laten. Zo ben je er niet continu op gefocust.
3. Ga niet ‘cold turkey’ afkicken
Zoals bij de meeste verslavingen gaat het vooral om de gewoonte die je moet afleren. Als je dit van de ene op de andere dag van 100% naar niets wilt brengen, is dit vaak niet haalbaar of slechts van tijdelijke aard. Je moet het dus op een natuurlijke wijze verminderen en niet ineens telefoonloos door het leven willen gaan.
Dus als je je telefoon nodig hebt om iemand te bellen of een afspraak te noteren is dat helemaal prima. Maar de momenten dat je hem pakt uit verveling -je zit in de trein of degene met wie je aan het eten bent gaat naar het toilet- die moet je afleren. Probeer jezelf hiervan bewust te maken, het is echt lekker om even voor je uit te staren en je hoofd leeg te maken.
4. Notificaties uitzetten
In veel gevallen pak je je telefoon omdat je een notificatie ziet of hoort binnenkomen; een facebookberichtje, whatsappje, like op instagram, een mail.. het gaat maar door. Probeer daarom alle notificaties uit te zetten, zodat je niet continu gestoord wordt.
5. Nooit direct reageren
Probeer eens er een gewoonte van dat je nooit direct je telefoon pakt zodra je deze hoort of voelt trillen. Door dit te doen, ontstaat er namelijk een directe verbinding in je hersenen tussen het geluidje van je telefoon en deze oppakken. Dit draagt bij een aan de verslaving en de gewoonte. Dus leer jezelf aan dat wanneer je je telefoon hoort of voelt trillen -behalve als je gebeld wordt natuurlijk- eerst een minuut te wachten of even af te maken waar je mee bezig bent, voordat je deze oppakt.
6. Je eigen moment pakken in ochtend en voor het slapengaan
De verslaving wordt gevoed wanneer je met je telefoon opstaat en naar bed gaat. Hoeveel van ons liggen niet voor het slapengaan nog even door hun telefoon te scrollen en pakken hem bij het wakker worden als eerste op voor een quick scan langs de favoriete apps?! Begin er eens mee om je telefoon ’s nachts in de woonkamer te laten liggen (ook beter voor de straling!) en gewoon een wekker te kopen. In plaats daarvan kun je in bed even een boek lezen, kletsen, tv-kijken of gewoon even intiem zijn.
Opstaan in de ochtend is het moment om te bepalen hoe de rest van de dag verloopt. Probeer deze daarom goed te starten door eerst rustig te ontbijten, wat yoga-oefeningen te doen, lekker te douchen of voor jezelf op een rij te zetten wat je die dag wilt doen/bereiken voordat je je telefoon erbij pakt. Zo zorg je dat jij de controle hebt, in plaats van dat je energie uitgaat naar alle berichtjes en mails die zijn binnengekomen. Dan worden je gedachten en focus niet direct versnipperd en sta je niet al bij het opstaan in dienst van je telefoon.
7. Apps op bepaalde tijdstippen blokkeren
Tot slot nog een extra hulpmiddel, als het toch lastig blijkt om het uit jezelf te halen. Download de app 'Freedom' eens, hiermee kun je websites en apps naar keuze voor een bepaalde tijd laten blokkeren. Zo heb je minder afleiding en kun je je telefoonverslaving onder controle krijgen.
Wil jij minder met je mobiel en van je telefoonverslaving afkomen? Welke tips ga jij proberen? Laat het ons in een reactie hieronder weten!