Ben ik eenzaam? Zo kom je erachter
28 september 2022 

Ben ik eenzaam? Zo kom je erachter

Voel jij je regelmatig eenzaam? Je bent niet de enige. In Nederland voelen heel veel mensen zich regelmatig alleen. Het is iets dat niet alleen door ouderen achter de geraniums gevoeld wordt. Lang niet. De leegte wordt door heel wat mensen ervaren. Of ze nou daadwerkelijk alleen zijn of zich in een groep bevinden. Vaak zit er meer achter en dat is precies waar ook een hoop misverstanden over bestaan. Wat dat is en hoe jij ontdekt of je eenzaam bent, lees je hier.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid is niet hetzelfde als alleen zijn. De leegte kan ook in groepen gevoeld worden en dat zegt eigenlijk al een hoop over dat er meer aan ten grondslag ligt. Als je je eenzaam voelt, mis je het maken van een emotionele connectie met iemand. Stiekem zou je meer contact met anderen willen hebben. Een diepere band. Wanneer je dat niet hebt, kun je last krijgen van negatieve gevoelens, zoals verdriet, leegte en angst. Bovendien kun je door eenzaamheid psychische klachten ontwikkelen. Het lastige is dat je eenzaamheid niet aan de buitenkant kunt zien. Het is een persoonlijk iets dat van binnen wordt ervaren.

Wat zijn de symptomen van eenzaamheid?

Er bestaan nog veel misverstanden over eenzaamheid. Eenzaam zijn wordt niet bepaald door het aantal vrienden dat je hebt, het feit dat je introvert of extravert bent (jawel, ook extraverte mensen zijn eenzaam) of het hebben van een partner. Het draait om de waarde die je hangt aan een relatie en het gevoel dat je hebt over je huidige relaties met mensen. Sociale isolatiesymptomen zijn signalen van eenzaamheid die je op kunt splitsen op sociale, gedrag en psychisch niveau:

    Sociale symptomen: eenzaamheid hangt erg samen met de relaties en dan vooral het gemis van een bepaalde waarde. Sociale symptomen zijn bijvoorbeeld het hebben van weinig sociale contacten.

    Gedrag: aan het gedrag kan eenzaamheid soms afgelezen worden.  Denk aan op jezelf zijn, gebrek aan sociale vaardigheden, het juist op afstand houden van mensen, verslavingen, of erg claimend zijn.

    Psychische signalen: door eenzaamheid kun je een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben. Je kunt het gevoel hebben dat je in de steek bent gelaten, teleurgesteld zijn in het leven en jezelf, verdrietig zijn of juist frustratie, boosheid en wantrouwen naar anderen toe ervaren.

Eerder schreven wij dit blog over symptomen van eenzaamheid, wellicht ook interessant om te lezen.

Wie wordt er eenzaam?

Wist je dat tussen de 40% en 60% van de mensen zich op een bepaald moment in het leven eenzaam voelt? Je bent niet alleen in dit. Met jou zijn er heel wat anderen die zich ook zo voelen. Anderen waarbij je het op het eerste gezicht misschien niet verwacht. Eenzaamheid zal je waarschijnlijk snel associëren met mensen die veel alleen of single zijn en geïsoleerd leven. Uit onderzoek blijkt juist dat getrouwde mensen meer eenzaam zijn dan gemiddeld. Onder getrouwde mensen blijkt dit percentage ongeveer 60% te zijn, waarbij vooral oudere stellen dit zo ervaren. Het hebben van een partner hoeft dus niet te betekenen dat iemand niet eenzaam bent. Ook wanneer je samen bent, kun je eenzaamheid ervaren.

Introvert, extravert en eenzaam

Een ander groot voordeel over eenzaamheid is dat het alleen geassocieerd wordt met introverte mensen. Met mensen die zich schuil houden en niet opvallen in onze maatschappij. Dit is één groep. Eenzaamheid kan mensen de neiging geven om zich af te sluiten voor hun omgeving en diepere connecties uit de weg te gaan. Eenzaamheid zit hem voornamelijk in de diepere connectie die je niet of te weinig voelt in je omgeving. Als je dat vermijdt, houd je de leegte in stand. 

Dat enkel introverte mensen deze leegte ervaren is niet waar. Ook extraverte mensen die een flinke rol op de voorgrond durven te spelen, kunnen diep van binnen eenzaam zijn. Extraverte mensen willen in het algemeen vaker onder de mensen zijn dan introverte mensen. Dat maakt aan de andere kant dat ze zich sneller alleen voelen als ze alleen zijn. 

Eenzaamheid of alleen zijn? 

Er is niks mis met alleen willen zijn. Veel introverte mensen of mensen die snel overprikkelt raken, hebben juist baat bij wat me-time om te ontspannen en hun batterij weer op te laden. Eenzaamheid staat daarom niet één op één gelijk met alleen zijn. Het draait niet om het aantal vrienden wat je hebt. Iemand die een grote vriendengroep heeft, maar met niemand de gewenste connectie kan maken, kan zich heel leeg en alleen voelen. In tegenstelling tot iemand met twee goede vrienden waarmee hij of zij wel tot de juiste connectie komt. 

Eenzaamheid is zo persoonlijk en subjectief dat je het lastig aan iemand af kan lezen. Vergelijken heeft dus weinig zin. Richt je op jezelf als je gevoelens van eenzaamheid hebt en ga op zoek naar manieren waarop jij de connectie kunt maken die jij nodig hebt! 

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?