arrow_drop_up arrow_drop_down
Afkicken telefoon verslaving: 6 handige tips!
10 mei 2020 

Afkicken telefoon verslaving: 6 handige tips!

1. Download de tracking-app

Om een verandering aan te brengen, helpt het vaak om eerst inzichtelijk te maken wat je gewoontes precies zijn. Heb jij enig idee hoe vaak je je telefoon checkt en hoe lang je er per dag op zit? Vanaf nu wel. Er zijn diverse apps te downloaden (bijvoorbeeld Hooked), die bijhouden hoe vaak en hoe lang jij op je telefoon zit. Zo kun je zelf goed meten of dit -gedurende je afkickperiode- daadwerkelijk vermindert.

2. Geluid uit

Indien het niet strikt noodzakelijk is dat je bereikbaar bent, probeer dan eens vaker je geluiden en trilfunctie uit te zetten en je telefoon in je tas te laten. Zo ben je er niet continu op gefocussed.

3. Ga niet ‘cold turkey’ afkicken

Zoals bij de meeste verslavingen gaat het vooral om de gewoonte die je moet afleren. Als je dit van de ene op de andere dag van 100% naar niets wilt brengen, is dit vaak niet haalbaar of slechts van tijdelijke aard. Je moet het dus op een natuurlijke wijze verminderen en niet ineens telefoonloos door het leven willen gaan.

Dus als je je telefoon nodig hebt om iemand te bellen of een afspraak te noteren is dat helemaal prima. Maar de momenten dat je hem pakt uit verveling -je zit in de trein of degene met wie je aan het eten bent gaat naar het toilet- die moet je afleren. Probeer jezelf hiervan bewust te maken, het is echt lekker om even voor je uit te staren en je hoofd leeg te maken.

4. Notificaties uitzetten

In veel gevallen pak je je telefoon omdat je een notificatie ziet of hoort binnenkomen; een facebookberichtje, whatsappje, like op instagram, een mail.. het gaat maar door. Probeer daarom alle notificaties uit te zetten, zodat je niet continu gestoord wordt.

5. Nooit direct reageren

Probeer eens er een gewoonte van dat je nooit direct je telefoon pakt zodra je deze hoort of voelt trillen. Door dit te doen, ontstaat er namelijk een directe verbinding in je hersenen tussen het geluidje van je telefoon en deze oppakken. Dit draagt bij een aan de verslaving en de gewoonte. Dus leer jezelf aan dat wanneer je je telefoon hoort of voelt trillen -behalve als je gebeld wordt natuurlijk- eerst een minuut te wachten of even af te maken waar je mee bezig bent, voordat je deze oppakt.

6. Je eigen moment pakken in ochtend en voor het slapengaan

De verslaving wordt gevoed wanneer je met je telefoon opstaat en naar bed gaat. Hoeveel van ons liggen niet voor het slapengaan nog even door hun telefoon te scrollen en pakken hem bij het wakker worden als eerste op voor een quick scan langs de favoriete apps?! Begin er eens mee om je telefoon ’s nachts in de woonkamer te laten liggen (ook beter voor de straling!) en gewoon een wekker te kopen. In plaats daarvan kun je in bed even een boek lezen, kletsen, tv-kijken of gewoon even intiem zijn.

Opstaan in de ochtend is ht moment om te bepalen hoe de rest van de dag verloopt. Probeer deze daarom goed te starten door eerst rustig te ontbijten, wat yoga-oefeningen te doen, lekker te douchen of voor jezelf op een rij te zetten wat je die dag wilt doen/bereiken vrdat je je telefoon erbij pakt. Zo zorg je dat jij de controle hebt, in plaats van dat je energie uitgaat naar alle berichtjes en mails die zijn binnengekomen. Dan worden je gedachten en focus niet direct versnipperd en sta je niet al bij het opstaan in dienst van je telefoon.

Wil jij minder met je mobiel en van je telefoonverslaving afkomen? Welke tips ga jij proberen? Laat het ons in een reactie hieronder weten!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?