7 redenen waarom je geen gewicht verliest
27 juli 2015 

7 redenen waarom je geen gewicht verliest

1. Je neemt te veel voeding tot je
Natuurlijk. De meest voor de hand liggende redenen: Je neemt simpelweg te veel voeding tot je. Je eet dus gewoon te veel. Want wat je ook eet, als je meer calorien binnen krijgt dan dat je verbrand, verlies je hoe dan ook geen gewicht. Let daarom op je calorie-inname en zorg ervoor dat deze lager is dan je verbruikt. Wat te doen? Minder eten of meer bewegen.

2. Los gaan in het weekend
In het weekend ga je los, je bent de hele week super strikt geweest en vind dat je jezelf in het weekend wel eens lekker mag verwennen. Helemaal mee eens, jezelf af en toe trakteren op iets lekker, moet zeker kunnen, ook als je gewicht wil verliezen. Let wel op dat je niet overdrijft. Als die traktatie verandert van een koekje naar een heel pak koekjes, is het harde werken al gauw voor niets geweest.

3. Je slaat je ontbijt over
Het ontbijt overslaan lijkt misschien een goede manier om calorien te besparen, maar dit is echter niet het geval. Jouw lichaam start namelijk niet goed op zonder ontbijt. Het ontbijt is als een kickstart van jouw dag, het geeft je nieuwe energie om de dag te beginnen. Het ontbijt is niet voor niets de belangrijkste maaltijd van de dag. Wist je trouwens dat het ontbijt ervoor zorgt dat je lichaam letterlijk op gang komt? Alle processen -dus ook de stofwisselingsprocessen- worden in gang gezet vanaf het moment dat jij ontbijt.

4. Je eet geen vet
Vet is niet de vijand, ook al word vet door vele van ons zo gezien en daardoor vaak volledig verbannen uit voedingspatronen. Geloof me, dit is not done! Vet is namelijk onmisbaar voor een goede gezondheid. Je hebt namelijk vet nodig om vet te kunnen verbranden. Natuurlijk heb ik het nu niet over vet uit de frituurpan, maar over de goede vetten uit bijvoorbeeld vette vis, noten, avocados of olijfolie.

5. Je eet te veel vet
Naast te weinig vet, kun je ook te veel vet binnenkrijgen. Vetten leveren meer calorien ten opzichte eiwitten en koolhydraten, wat ervoor zorgt dat het moeilijker is om gewicht kwijt te raken. Zo levert 1 gram vet maar liefst 9 kilocalorien, terwijl 1 gram eiwit maar 4 kilocalorien oplevert. Het is dus van belang je porties te verkleinen. Een avocado is hartstikke gezond, maar bedenk wel dat een hele avocado zon 250 kilocalorien bevat. Dit geldt ook voor noten, noten bevatten veel goede vetten, maar een handje noten ( 200 kilocalorien) is voldoende om de goede voedingsstoffen binnen te krijgen.

6. Wijn is fijn
Wijn is fijn? Niet zo fijn als het om kilocalorien gaat. Dat wijntje glijdt misschien nog zo lekker naar binnen, maar helpt niet echt mee als je gewicht wil verliezen. Wist je dat drie wijntjes gelijk staan aan een volledige maaltijd? En dan heb ik het nog niet eens gehad over een cocktails, die bevatten nog veel meer kilocalorien. Wanneer je gewicht wil verliezen is het belangrijk je alcohol inname verminderen tot 3 glazen per week of gewoon even helemaal niet te drinken.

7. Slaap je wel voldoende?
Voldoende slaap is essentieel voor een goede gezondheid, maar ook wanneer je wil afvallen. Bij onvoldoende slaap verstoor je het hongerhormoon, wat betekent dat je eerder trek krijgt. Ook heeft voldoende slaap invloed op een goede stofwisselingshuishouding. Zorg daarom voor minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht.

Herken jij jezelf in een van deze 7 punten? En hoe ga jij hier mee om?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?