Zo plan je je werk op een goede manier
10 december 2016 

Zo plan je je werk op een goede manier

Een agenda is ervoor om alles wat je moet onthouden in te schrijven zoals: afspraken, verjaardagen en werk. Je hebt digitale agenda’s bijvoorbeeld op je iPhone of iPad en papieren agenda’s. Een papieren agenda is de beste keuze, deze is het overzichtelijkste.

Bijwerken van je agenda

Wanneer je een afspraak of werk plant, schrijf dit dan altijd gelijk op in je agenda, dit voorkomt verwarring en geeft je meer rust. Schrijf duidelijk op waar het over gaat, wanneer het is en wanneer de eventuele deadline is. Bij een studie is het handig om voor de vakken afkortingen te gebruiken. Verder is het belangrijk om op te schrijven wat je huis/leer werk is met de eventuele paragrafen en bladzijde erbij.

Tijdsduur

Zet er per bezigheid bij hoe lang jij denkt dat je er mee bezig bent.

Voorbeeld Maandag:
Pedicure 80 minuten (Met de tijd onderweg in de auto erbij) Toets leren 30 minuten
Boodschappen doen 25 minuten (Met de tijd onderweg lopend erbij)

Je kunt nu precies zien hoeveel tijd je in totaal kwijt bent aan alles wat er moet gebeuren op de maandag. Een hele handige methode is om eerst te kijken naar hoe je dag er nu uit ziet. Dit doe je door per half uur op te schrijven waar je mee bezig bent, de hele dag een week lang.

Voorbeeld Maandag:
7.30 uur opstaan/douchen
8.00 uur aankleden/ontbijten
8.30 uur mail bekijken (Wees eerlijk naar jezelf, stiekum heb ik ook 10 minuten foto’s geliked op Instagram. Schrijf dat er ook bij)
9.00 uur nog steeds op Instagram

Aan het eind van de week ga je kijken waar jouw tijd naartoe gaat en tel die tijd ook op. Wanneer je bijvoorbeeld elke dag tijdens de mail bekijken ook een uur op Instagram kijkt heb je aan het eind van de week 7 uur op Instagram gekeken. Je krijgt inzicht in je eigen planning en kunt prioriteiten gaan stellen, want is 7 uur per week op Instagram kijken nou echt nodig?

Plannen

Nu je alles goed in je agenda genoteerd hebt, kun je aan de slag met het plannen. Kijk eerst eens goed naar je weekindeling. Schrijf voor jezelf op op welke dagen en tijdstippen je tijd hebt om werk te maken, zo kun je dit makkelijker indelen. Je kunt nu inplannen wanneer je wat gaat doen. Het aller belangrijkste is: niet alleen opschrijven, maar ook nakomen.

Prio’s stellen

  • Wanneer je je werk af hebt markeer je dit met een roze marker. Zo heb je een goed overzicht wat af is en wat nog gedaan moet worden en het geeft je echt een voldaan gevoel.
  • Stel doelen, soms komt het voor dat iets gewoon echt teveel is. Wat is nu echt het belangrijkste?

In mijn volgende column leer ik je hoe je het beste productief kun leren. Wat voor agenda heb jij?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?