Zo kies je de juiste lampen in huis
23 juni 2017 

Zo kies je de juiste lampen in huis

Sfeerverlichting of functioneel

Het is belangrijk om na te denken of de plek van de lamp functioneel verlicht moet worden (bijvoorbeeld bij het koken of op je werkplek) of een sfeerverlichting moet zijn (gezellig hoekje creren). Het n hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten dus je hoeft niet direct met TL-buizen aan de slag.

Wil je sfeerverlichting creren, zorg dan dat er een dimmer op je lamp zit. Zo kun je deze geheel naar eigen wens aanpassen. Ook kun je hierbij onderscheid maken tussen de kleur en het aantal watt van de lamp. Als je gezellige en warme verlichting zoekt, kun het beste voor de gewone gloeilamp gaan. Ben je op zoek naar wat helder licht (bijvoorbeeld als deze ook overdag aan staat op je werkplek), dan kun je beter voor een halogeenlamp gaan. Dat geeft een frisse uitstraling. Afhankelijk van de plek en de functie van de verlichting kun je hier een keuze in maken.

Plafondlamp

Een plafondlamp zorgt voor indirecte en een gelijkmatige verlichting van je kamer. Je kunt hierbij denken aan een plafonniere, hangplamp, kroonluchter, spotjes etc. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om wat fellere led lampen in je plafondarmatuur te nemen, die je alleen gebruikt wanneer je veel licht nodig hebt of enkel zodra je je huis binnenkomt. Dan moet je het natuurlijk wel combineren met leuke sfeerverlichting, die je aan kunt doen als je wat meer gezelligheid in de kamer zoekt. Wil je je plafondlamp wel altijd aan hebben, dan moet je hier weer een wat minder fel gloeilampje in doen of er een dimmer op zetten.

Leeslamp

Als je van lezen houdt, dan is een goede leeslamp eigenlijk echt een must. Om goed te kunnen lezen heb je directe verlichting nodig (dus verlichting dat dichtbij staat en geen plafondlamp). Waarschijnlijk is het -net als op je werkplek- het prettigst om gebruik te maken van een witte halogeenlamp. Het armatuur van de lamp (het design) is natuurlijk geheel aan jou, kijk wat jij mooi vindt en wat bij je interieur en bij de plek past. In sommige gevallen komt een vloerlamp goed tot zijn recht, terwijl in een andere hoek je beter voor een lampje aan de muur of op een tafeltje kunt gaan. Kijk wat jij prettig vindt!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?