Zinderende Zomernachten

Hoe open we in onze maatschappij tegenwoordig ook zijn over seks, over onze eigen seksuele relatie praten we niet erg gemakkelijk. Onze persoonlijke gevoelens rondom seks onder woorden brengen of misschien zelfs maar herkennen is vaak nog best lastig!
Inmiddels weet ik hoe belangrijk seks is in een relatie. Het is niet slechts een bijzaak. In veel gevallen is het zelfs een graadmeter voor je relatie.


Verwachtingen

Veel mensen hebben het idee dat het met de seks vanzelf wel goedkomt. Maar wat veel mensen niet weten is dat er in bijna elke relatie een moment komt dat het hormonencircus wat bedaart en je ook op seksueel gebied verschillend blijkt te zijn.
Je zou misschien willen, dat seks altijd de meest fantastische beleving is die er bestaat en gelukkig is het dat ook op sommige momenten. Maar er zijn ook momenten waarop je dat veel minder zo ervaart. Misschien is seks voor jou zelfs wel een klusje, iets waarover je altijd ruzie krijgt met je Geliefde of iets waarin je je onbegrepen en afgewezen voelt.


Verschillende soorten seks

Zoveel verschillende soorten mensen als er zijn, zoveel verschillende soorten seks zijn er.
Huub Stapel onderscheidt in zijn theatershow Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus kortweg drie soorten seks: snackseks (denk aan de categorie vluggertjes), stamppotseks (altijd goed, hoewel wat variatie geen kwaad zou kunnen) en 7-gangenseks (hierbij haal je alles uit de kast, kaarsjes aan, muziekje erbij, hotelkamer wellicht).
Daarbij kun je seks ook nog eens op verschillende manieren beleven. Sue Johnson noemt er in haar boek Houd me vast drie. Isoleerseks: seks die vooral gericht is op jouw eigen behoeftebevrediging en verder niet heel veel te maken heeft met je partner. Troostseks: seks als manier om weg te vluchten van onzekerheid of een gevoel van waardeloosheid. Door seks te geven heb je weer even het idee dat je ertoe doet. En de laatste: synchrone seks: seks waarbij je de liefde tussen jou en je Geliefde op een gelijkwaardige manier viert.
Je zou misschien denken dat synchrone seks altijd de beste seks voorbrengt. Er is immers gelijkwaardigheid en veiligheid en vooral: liefde. Maar synchrone seks hoeft lang niet altijd paradijselijke seks te betekenen. Synchrone seks kan ook best eens een vluggertje zijn. En isoleerseks juist 7-gangen.


Waardering

Vaak hebben stellen veel te hoge verwachtingen van seks; het zou altijd perfect moeten zijn. Maar dat kan simpelweg niet. Als je toestaat dat jullie seks best wel eens matig mag zijn, zul je merken dat je relatief veel meer achten of negens scoort. Juist omdat je elkaar toestaat het niet altijd perfect te hoeven doen. Je kunt hierin groeien, met vallen en opstaan. Seks hoeft echt niet altijd een 10 te scoren. Misschien heb je dat idee (die illusie), maar laat niets je ervan weerhouden om er wel naar te streven. Je zult merken dat het je seksuele relatie verrijkt door je ermee te verzoenen dat ook je seksuele relatie niet altijd paradijselijk is.


Praat!

Het allerbelangrijkste is dat je praat over seks. En dan liefst niet tijdens de daad zelf, maar creer er een momentje voor. Helaas hebben jij en je Geliefde niet de n of andere wonderlijke telepathische verbinding. Sommige voorkeuren of onzekerheden moet je gewoon tegen elkaar uitspreken.
En dat is soms best eng. Want seks is kwetsbaar, hoe stoer we er soms ook over kunnen doen.


Tips:

  • Wees je ervan bewust dat het belangrijker is dat je een synchrone seksuele relatie hebt, dan dat je altijd een 10 scoort op seksueel gebied. Ook op seksueel gebied ben je verschillend en moet je elkaar dus leren kennen en naar elkaar toegroeien.

  • Praat! Veel mensen hebben helemaal niet geleerd dat je ook moet praten over seks. Nu is het niet altijd handig om dat tijdens de daad te doen ;-), maar probeer er eens op een ander moment tijd voor te maken.

  • Een leuk spel dat je hierbij kunt gebruiken is Openhartig over seks.

  • Sta je toe om ook eens een twee of een drie te mogen scoren. Des te meer reden om verder te groeien in je relatie.

In mijn boek Lang Leve de Liefde lees je nog veel meer over feiten en fabels rondom seks. Te bestellen via www.cockydrost.nl.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?