Portie: ongeveer 50 g boter
Bereidingstijd: 1 nacht fermentatietijd + 15 minuten bereidingstijd
Ingredinten
- 1 liter room met een vetgehalte van minimaal 40 %
- Een tiental ijsblokjes
- 3 el Pesto alla genovese
Bereidingswijze
- Giet de room in een kom en laat deze een nacht op kamertemperatuur staan.
- Mix daarna de room op hoge snelheid tot hij gaat schiften. Er ontstaan dikke gele vlokken.
- Neem nu een kaasdoek (kan je voor enkele euro’s kopen in een kookwinkel) en maak deze nat. Wring het vocht er goed uit en vouw de kaasdoek in drie lagen. Leg de kaasdoek over een vergiet.
- Giet nu het roommengsel voorzichtig door de kaasdoek.
- Breng de uiteinden van de kaasdoek samen en wring voorzichtig het vloeistof uit de doek.
- Pers nu de overgebleven vlokken samen tot een klomp boter.
- Neem nu een diepe kom met koud water en voeg er de ijsblokjes aan toe.
- Kneed daarin de boter en gooi het water weg als het troebel wordt. Herhaal deze stap tot het water niet meer troebel is.
- Leg nu de klomp boter in een diepe kom en voeg er de pesto alla genovese aan toe. Mix het geheel op lage snelheid. De boter wordt zachter en mengt zich met de pesto.
- Bewaar de boter in een vlootje in de koelkast. De boter zal door de koude temperatuur hard worden.
- Haal de boter net voor het serveren uit de koelkast. Het smaakt lekker op een ciabatta of toastje.
Kijk op South & Pepper voor nog meer zuidelijke stap-voor-stap-recepten!