Zelf jam maken: zo doe je dat
31 juli 2024 

Zelf jam maken: zo doe je dat

Heb je een overvloed aan heerlijke zomerbessen of fruit? Dan is dat een perfecte gelegenheid om je eigen jam te maken. Er is immers geen betere jam dan zelfgemaakte. Lees hier wat je moet doen!

Steriliseer de potten  

Begin met het zorgvuldig schoonmaken van de potten die je voor de jam gaat gebruiken. Schone en droge potten zijn van belang om de jam lang houdbaar te kunnen laten zijn. Plaats de schone potten op een rooster in een koude oven, verwarmd tot honderd graden. Laat ze ongeveer vijftien minuten liggen nadat de oven de gewenste temperatuur heeft bereikt, of totdat ze volledig droog zijn. Water dat achterblijft na het schoonmaken kan schimmel veroorzaken.

Stickers

Een leuk detail om toe te voegen aan de potten zijn mooie stickers. Ben je van plan vaker jam te maken, kun je stickers op rol laten drukken om elke keer te gebruiken. Je kunt met behulp van software gratis een etiket ontwerpen, of je reeds gemaakte logo uploaden om te gebruiken. Ook kun je nog een stukje stof op de deksel doen met een touwtje eromheen voor het juiste zelfgemaakte gevoel. Zo voelt je eigen gemaakte jam nog authentieker. 

Conserveren

Suiker voegt niet alleen zoetheid toe, maar heeft ook een conserverende werking die de houdbaarheid verlengt. Het helpt ook om de kleur van fruit en bessen te behouden. Inmaaksuiker is een speciaal suikermengsel dat gemakkelijk te gebruiken is bij het koken van jam en marmelade. Inlegsuiker bevat zowel pectine als conserveermiddelen, waardoor de jam een fijne textuur en een betere houdbaarheid krijgt dan bij gewone suiker. Atamon en natriumbenzoaat zijn andere mogelijke conserveermiddelen, die zowel in vloeibare als in poedervorm verkrijgbaar zijn. Ze kunnen zowel worden gebruikt om potten en flessen schoon te maken als als additief in jam om het langer houdbaar te maken. Conserveermiddelen moeten na het koken toegevoegd worden volgens de doseringsinstructies op de verpakking.

Natuurlijke conservering

Als je de hoeveelheid suiker wilt verminderen zonder de houdbaarheid in gevaar te brengen, vries dan de jam in en haal het eruit om te ontdooien wanneer je het wilt gebruiken. Ook kun je voor specifieke bessen kiezen: kruisbessen, rode bosbessen en veenbessen onderscheiden zich van andere bessen omdat ze benzoëzuur bevatten, een natuurlijk conserveermiddel. De houdbaarheid van deze bessen is daardoor zelfs met een kleine hoeveelheid suiker lang. Een andere belangrijke tip om de jam lang houdbaar te maken, is het wegsnijden van lelijke of beschadigde delen van fruit en bessen. 

Hoe weet je of de jam klaar is?

Zet een bord in de vriezer als je de jam begint te koken. Kook de jam volgens recept. Als je wilt testen of de jam klaar is, haal je het bord eruit, schep je wat jam erop en zet je het bord even in de koelkast. Als het geheel afgekoeld is, haal dan een lepel door de jam: als de jam niet samenvloeit, is het klaar.

Eet smakelijk!

Heb je na de jam nog meer bessen over? Wi hebben nog een recept van blauwe bessen mousse voor je!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?