Winterdip tegengaan: Deze 5 tips helpen!
19 oktober 2023 

Winterdip tegengaan: Deze 5 tips helpen!

De dagen worden korter, het wordt kouder buiten en de eerste ingrediënten voor een winterdip zijn een feit. Het lijkt je ineens te overvallen en jaar na jaar zit je weer in dezelfde negatieve spiraal. 

Wil jij het dit jaar anders aanpakken en kijken hoe je zo'n winterdip kunt voorkomen of misschien kunt verlichten? Lees dan zeker deze tips even en kijk hoe je ze kunt doorvoeren in jouw leven.

1. Blijf in beweging

Dit klinkt echt super tegenstrijdig, want als je eenmaal moe en somber bent, dan is het laatste waar je zin in hebt om te gaan bewegen. Maar.. doe het wel! Maakt niet uit wat, als je maar actief blijft. Het helpt om ergens een (sport)les te nemen, zodat je echt verwacht wordt. Dan is afhaken toch net iets lastiger. Of ga met een buurvrouw of vriendin een rondje wandelen 2x per week na het eten. Bewegen helpt echt, het maakt dat beroemde stofje endorfine vrij dat je juist nu extra hard nodig hebt!

2. Maak het gezellig in huis

Dit is de tijd van het jaar om je huis net even die gezellige en warme touch te geven. Steek kaarsjes aan, zet muziekje op tijdens het koken of koop een gezellig kussentje, dekentje of andere gadgets om het huis aan te kleden. Ook leuk, van feestdag naar feestdag leven, zeker in de herfst/winter kun je dan best lang je huis versieren. Het begint met Halloween decoratie, dan door naar Sinterklaas en Kerst. En als de kerst is opgeruimd kun je al bijna klaarmaken voor de paasdecoratie. 

3 Blijf sociale dingen doen

Een hele belangrijke: Zorg dat je sociaal actief blijft en regelmatig leuke afspraken maakt. Zo'n winterdip geeft de neiging om juist lekker binnen te blijven onder je dekentje en helemaal niemand te zien. Snappen we helemaal! Maar het maakt je dip wel alleen maar erger en zo kom je in de neerwaartse spiraal terecht. Dus plan een aantal leuke afspraken in en zorg dat je elke week met mensen sociale interactie hebt.

Mis je leuke mensen waarmee je kunt afspreken? Kijk eens of je mensen in de buurt kunt ontmoeten op ons platform. Lees hier hoe VriendinnenOnline werkt. Er zijn genoeg groepjes die regelmatig met elkaar eten, spelletjes of andere activiteiten doen. Sluit gezellig aan of zet je eigen groepje op!

4. Ga naar buiten

Die kou en regen zijn niet echt aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Toch is de buitenlucht zo fijn en je hebt achteraf nooit spijt van een frisse neus halen. Loop een rondje in je omgeving (juist in het donker 's avonds kun je gezellig bij mensen naar binnen gluren, zeker met de kerstverlichting extra gezellig) of loop overdag een lekker rondje door een bos/natuurgebied. Het zal je absoluut goed doen!

5. Lijstje met dingen die je blij maken

Dit is echt een gouden tip! Op het moment dat je in een dipje zit, dan is het heel lastig om te bedenken waar je blij van wordt. Sterker nog, je kunt eigenlijk niks bedenken wat je blij maakt. Maak daarom, op een moment dat je wel lekker in je vel zit, een lijstje (bijvoorbeeld in je telefoon) met dingen waarvan je weet dat ze je uiteindelijk blij maken. Deze lijst kun je natuurlijk de hele tijd aanvullen. Op het moment dat je even somber bent, kun je naar je lijstje kijken en jezelf forceren om er iets van te gaan doen.

Denk hierbij aan tekenen, lezen, hardlopen, breien, vriendin opzoeken, schilderen, rondje wandelen, je kledingkast herorganiseren, gezelschapsspel doen, online shoppen, muziek luisteren (maak eens een Spotify playlist met muziek die je vrolijk maakt of mooi vindt). En er zijn nog honderd andere ideeën natuurlijk!

Hopelijk heb je wat aan deze tips! Mocht je nog een aanvulling hebben, deel deze gerust hieronder! Zo helpen we elkaar de winter door.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?