Wijnglazen? Zo heurt het!

De feestdagen komen eraan. Tijd om leuke kleren te shoppen, het kerstmenu in elkaar te steken en boodschappen in huis te halen. Waarschijnlijk ga je ook even langs bij de slijterij om wat wijn in te slaan. Prima, maar heb je wel passende wijnglazen thuis? Het zou zonde zijn als je heerlijke wijn schenkt, die niet volledig tot zijn recht komt omdat je het verkeerde glas gebruikt. Met deze drie tips komt het helemaal goed.

Tip 1: kristalhelder

Was je van plan om je wijn uit te schenken in keltische glazen met gekleurd glas die je al jaren in je kast hebt staan? Jammer, maar je zal ze toch eerder als decoratie moeten gebruiken. Wijnglazen zijn kristalhelder, want bij wijn drinken proef je ook met je ogen.

Tip 2: verschillende wijnen in verschillende glazen

Ware wijnkenners hebben verschillende wijnglazen in huis. Maar als je een liefhebber bent, dan heb je voldoende aan drie verschillende. Je kan later nog altijd uitbreiden als je dat graag zou willen.

Rode wijn: rode wijn schenk je op kamertemperatuur. Deze wijn heeft een vol boeket aan geuren en komt daarom het beste tot z’n recht in een glas met een brede kelk. De glazen lopen taps naar boven toe zodat de geuren samenkomen en je alles goed kunt ruiken.

Witte wijn: in tegenstelling tot rode wijn wordt witte wijn koel geschonken. Om de temperatuur zo koel mogelijk te houden kies je hier beter voor een wijnglas met een kleinere kelk.

Mousserende wijn: denk aan champagne, prosecco of cava. Deze wijnsoorten onderscheiden zich van andere door onder andere hun bubbels. Door een smal, langwerpig glas te nemen, wordt de bubbel beter behouden (tenzij je als een dolle met de wijnfles hebt geschud en de kurk eraf hebt laten knallen, dan is er een grote kans dat je geen bubbels meer hebt). Sommige wijnglasfabrikanten maken nog een krasje in de bodem van mousserende wijnglazen. Dat doen ze om de bubbel nog mooier te laten “lopen”.
Heel soms zie je mensen mousserende wijn schenken in brede, lage glazen, coupes genaamd. Maar dat is zonde, want daardoor verlaat de bubbel veel te snel het glas. En de bubbels, zijn nu net het mooie aan mousserende wijn!

Tip 3: size does matter

Wanneer je wijnglazen gaat kopen, ga dan naar een speciaalzaak want daar kan je de glazen goed bekijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om glazen te nemen met een lange steel. Bij een te korte steel zal je geneigd zijn om het glas bij de kelk vast te houden. Daardoor warm je de temperatuur van de wijn op, en dat is niet de bedoeling. Dus hier gaat “size does matter” zeker op!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?