Weten jouw vriendinnen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?
04 oktober 2015 

Weten jouw vriendinnen hoe jouw uitvaart eruit moet zien?

Allereerst moeten we praktisch zijn. Om al jouw wensen voor een prachtige uitvaart te kunnen vervullen, heb je een uitvaartverzekering nodig. Zo weet je zeker dat kosten worden gedekt en hoeven nabestaanden zich daar geen zorgen over te maken. Bij het afsluiten van zo’n verzekering krijg je al een aantal vragen die je aan het denken zetten.

Het onderwerp ter sprake brengen
Beginnen over zo’n zwaar onderwerp is niet makkelijk. Je vriendin kan schrikken, gelijk verdrietig worden of er überhaupt niet over willen praten. Als dit laatste het geval is, probeer je haar duidelijk te maken dat het voor jou echt belangrijk is. Een moeilijk onderwerp inleiden op een luchtige manier wordt meestal als prettig ervaren.

Een voorbeeld: Monique hoort een liedje van Michael Jackson op de radio terwijl ze luncht met haar vriendin Anne. “Mooi nummer he. Wat is het al weer lang geleden dat hij overleed. Heb je de beelden van zijn begrafenis ook op televisie gezien?” Monique was fan en heeft alles rondom zijn dood op de voet gevolgd. Ze kan Anne, die er niets van heeft gezien, alles vertellen over het indrukwekkende afscheid. Een perfect bruggetje naar haar eigen crematie.

Natuurlijk kan het ook directer. “An, niet schrikken, maar ik wil je iets vragen. Als ik ooit doodga en dat is hopelijk nog lang niet, wil jij er dan voor zorgen dat ze Beat It van Michael Jackson draaien?” Nu ligt het onderwerp direct op tafel en is het aan jullie samen hoe het verder gaat.

Invullen van het gesprek
Heb jij al precies voor ogen hoe het zal gaan? Super fijn! Zet dit dan helder uiteen en schrijf dingen op, want over een tijdje weten jullie misschien allebei niet meer wat er is besproken. Vind je het belangrijk maar een beetje lastig om een beeld te vormen van jouw uitvaart, dan zijn dit wat vragen die je op weg helpen:

 • Wil je worden begraven of gecremeerd?

 • Welke bloemen komen er op je kist?

 • Heb je suggesties voor een gedicht op de rouwkaart?

 • Welke kleding wil jij zelf dragen?

 • Heb je kledingvoorschriften voor de aanwezigen op je afscheid?

 • Welk liedje past echt bij jou?

 • Wie zou er iets over jou kunnen vertellen tijdens de dienst?

 • Wat is een plek om eventueel as te verstrooien?

 • Waar wil je begraven worden?

 • Wil je iets anders dan koffie en cake bij de condoleance?

 • Mag de boel een beetje vrolijk?

Onthoud vooral dat niets fout is. Het is jouw laatste feestje en jij hebt de regie. Jouw wensen bezorgen nabestaanden uiteindelijk de uitvaart die perfect bij jou past. En dat haalt de scherpe randjes van het verdriet.

Heb jij ideeën bij jouw uitvaart? Of manieren om zo’n zwaar gesprek te starten? Deel ze met anderen in de reacties.

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?