Welke sportschoenen gebruik je voor welke sport?
09 april 2017 

Welke sportschoenen gebruik je voor welke sport?

De mooiste niet altijd de beste

Vaak zijn we geneigd bij het zoeken naar sportschoenen om voor het schap te gaan staan en degene eruit te trekken die de mooiste look of kleur heeft. Of de prijs kan heel erg bepalend zijn, je wilt juist goedkope schoenen of je denkt dat de duurste wel het beste zullen zijn. Helaas is het niet zo makkelijk. Het is juist belangrijk om naar de schoen zelf te kijken en voor welke sport je de schoen wilt gebruiken. Eigenlijk geldt voor alle sportschoenen dat je ervoor moet waken dat ze niet te krap zitten, door de warmte zullen je voeten nog wat gaan uitzetten.

Hardlopen

Hardlopen is bij uitstek een sport waarbij je continu dezelfde beweging maakt, namelijk voorwaarts. Daarom is een goede pasvorm erg belangrijk en de stabiliteit van de schoen ook. Bij het hardlopen komen er flinke klappen op je gewrichten en spieren, waardoor het belangrijk is schoenen te hebben waar een flinke demping in zit. Omdat je vaak grote afstanden aflegt -in tegenstelling tot diverse andere sporten- is het lekker als deze schoenen niet te zwaar aanvoelen. Je moet ze toch die hele route optillen en meeslepen.

Fitness

Ook binnen de fitnessschoenen zitten weer verschillende modellen. Ga je voor een dansles op je sportschool, doe je vooral cardio of ga jij vooral met de gewichten aan de slag? Dat is nogal een verschil. Op basis van die kennis kun je het beste je schoen uitzoeken. Als je veel danst en beweegt moet je schoenen wat meer demping hebben, zoals vele Nike schoenen hebben. Er bestaan ook schoenen die voor al deze doeleinden binnen de fitness geschikt zijn; laat je hiervoor online informeren of adviseren door een verkoper in de winkel.

Zaalschoenen

Doe je een zaalsport zoals volleybal, squash of korfbal dan worden er best wel wat eisen aan je schoenzool gesteld. Ze mogen niet afgeven en natuurlijk is het belangrijk dat je niet uitglijdt. Hiervoor heb je een wat stroeve zool nodig.

Buiten sporten

Zoek je schoenen voor tennis, voetbal of hockey, dan moet je je goed laten informeren over welke type goed bij de sport en bij jouw voet past. Je maakt immers veel voorwaartse en zijwaartse bewegingen, waarbij de voet veel draait en glijdt. Ook de ondergrond zal een belangrijke rol spelen, het is immers een wereld van verschil als je tennist op hardcourt of op een gravelbaan.

Wandelen

Als je actief gaat wandelen kom je vaak allerlei verschillende type ondergrond tegen; afvalt, zand, grind, gras, rotsen etc. Daarom is het belangrijk dat je wandelschoenen goed grip hebben, waardoor je in principe een schoen krijgt met een geribbelde zool. Ook is het handig om schoenen te kiezen die tot aan de enkel komen, zodat deze meer steun en stabiliteit geven aan de enkelgewricht.

Hopelijk hebben we je een beetje op weg geholpen in je zoektocht! Welke sport doe jij graag?

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?