Wat wilde jij vroeger worden?
09 september 2015 

Wat wilde jij vroeger worden?

Laatst las ik een artikel met als titel: Minder dan 1 op de 10 Nederlanders heeft droombaan. Dat klonk niet goed. Hoe kan het dat zoveel mensen niet het werk doen dat ze het liefst zouden doen, vroeg ik me af. Bij verder lezen over dat onderzoek bleek echter dat minder dan 10% het werk doet wat ze als tiener wilden doen. Tsja, dat verandert de zaak wel wat.

Zelf speelde ik mijn hele lagere schooltijd vooral schooltje waarbij ik zelf de juf was van een klas vol denkbeeldige leerlingen. Ik legde allerlei lesstof uit, gaf proefwerken en hield hele cijferlijsten bij. Ik dacht niet na over droombanen, ik speelde gewoon wat ik leuk vond.
Vanaf de middelbare school was er echter geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om daadwerkelijk het onderwijs in te gaan. Vreselijk leek me dat! Wat als tiener dan wel mijn droombaan was? Ik had geen idee, ik wist vooral wat ik niet wilde… Toch ben ik jaren later alsnog wel degelijk het onderwijs ingegaan en heb jaren met plezier lesgegeven. Ik hoor dus ook bij de 90 % die niet de droombaan heeft die ik als tiener had. Net zoals trouwens de meeste klasgenoten van mijn middelbare school die iets heel anders zijn gaan doen dan ze op 16 jarige leeftijd dachten. Is dat jammer? Nee, helemaal niet!

De uitkomsten van dat onderzoek verbazen me dus bij nader inzien niet. Interessanter is het om te na te gaan wat je als jong kind graag deed. Ga maar eens bij jezelf na. Speelde je vaak kappertje, doktertje of tekende je vooral graag of misschien was je een echte poppenmoeder? Kun je nog nagaan wat je daarin zo leuk vond om te doen? Check vervolgens eens of datgene waar je toen blij van werd, nu op een of andere manier terug te vinden is in je werk.

Voor mij geldt dat ik juist ben gaan doen wat me als tiener vreselijk leek, maar wat ik als jong kind wel heel leuk vond: uitleggen, oefeningen bedenken, anderen iets leren. Eerst als docent en nu als trainer en coach. Ik heb wel degelijk mijn droombaan en dat lijkt me veel belangrijker dan dat ik nu zou doen wat ik als 16-jarige voor ogen had.

Het denken in banen is sowieso momenteel een beetje achterhaald. Bovendien verdwijnen er continu beroepen en werkzaamheden en komen er nieuwe bij. Het gaat er veel meer om dat je weet waar jij goed in bent en wat je echt leuk vindt om te doen. En om dat te achterhalen is het goed om naar je kindertijd terug te gaan. Probeer het maar eens. Het kan je zomaar helpen om je nieuwe droombaan helder te krijgen!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?