Wat wil jij uit een sollicitatiegesprek halen?
14 december 2016 

Wat wil jij uit een sollicitatiegesprek halen?

In bochten wringen

Veel werkzoekenden wringen zich in allerlei bochten om te laten zien dat ze voldoen aan de eisen en zijn helemaal ingezoomd op wat er in de vacature gevraagd wordt. Maar daarnaast is het natuurlijk ook heel belangrijk om voor ogen te houden dat een sollicitatiegesprek altijd twee doelen dient. Pas jij bij de organisatie n past de organisatie bij jou?

Wat willen zij?

De werkgever wil kijken of je past in het team, bij het bedrijf of de organisatie. Wat je niet moet vergeten is dat op het moment dat jij uitgenodigd wordt voor een gesprek, de ander er al van overtuigd is dat jij voldoet aan de gestelde eisen, anders zouden ze hun tijd wel aan andere kandidaten besteden.

De eerste uitdaging; opvallen tussen andere belangstellenden, heb je dus al succesvol doorstaan! Het gaat er nu vooral nog om te zien of jij daar goed past, om jou beter te leren kennen, om door te kunnen vragen op je ervaringen en op grond van dat alles een definitieve keuze te maken.

Wat wil jij?

Vergeet niet dat jij niet alleen komt om wat te halen, je hebt ook het nodige te bieden! Om dat duidelijk te maken, bereid je een goede pitch voor. Daarin vertel jij voor welk probleem van hen jij de oplossing bent!

Daarnaast ga je op een rijtje zetten wat jij nou precies belangrijk vindt. Wat voor persoon ben jij en wat heb je nodig om je kwaliteiten goed tot hun recht te laten komen? Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om veel te kunnen sparren met collega’s of heb je vooral uitdagende opdrachten nodig omdat je je anders snel weer verveelt?

Zorg ervoor dat je jouw belangrijkste ‘voorwaarden’ goed helder hebt.

Maak een top vijf en bedenk waar je eventueel bereid bent water bij de wijn te doen en waar absoluut niet.
Als je op die manier een gesprek in gaat, kom je veel sterker over en stel je je op als gelijkwaardig gesprekspartner.

Beslissing

Loopt het gesprek goed en weten jullie van beide kanten wat voor vlees je in de kuip hebt, dan volgt de beslissing. Voordat je te horen krijgt of ze jou de meest geschikte kandidaat vinden, bepaal je natuurlijk zelf ook al je standpunt. Zijn jullie beiden ervan overtuigd dat er een goede match is, dan kun je vol overtuiging aan de slag.

En is het deze keer niet gelukt, dan komt er vast een nieuwe kans die ng beter is!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?