Het is winter en dat betekent, naast regen, kou en sneeuw, dat het ook de tijd is van de pompoen. Pompoen is namelijk echt een groente van dit seizoen. Daarnaast is een pompoen ook super gezond! Pompoen is laag in calorien, maar zit boordevol vezels. Heel goed voor de spijsvertering dus. Verder is een pompoen rijk aan vitamine C en E, calcium en ijzer. Wist je ook al dat een pompoen vol zit met btacaroteen? Dit stofje wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A en dit is goed voor de huid en voor de ogen. Men zegt toch altijd dat wortels goed zijn voor de ogen? Voor pompoen geldt precies hetzelfde. Genoeg redenen dus om eens met deze oranje rakkers aan de slag te gaan in de keuken!
In de supermarkt liggen verschillende soorten; van de gewone oranje pompoen, Butternut squash (flespompoen) tot groene Kabocha pompoen. Heel leuk allemaal die pompoenen, maar wat kan je er eigenlijk mee? Hieronder een aantal tips voor wat te doen met pompoen
1. Pompoenfrites
Verwarm de oven voor op 200 C. Was de pompoen en snijd hem in lange dunne frieten. Besprenkel dit met vierge olijfolie en breng op smaak met peper, zout en Italiaanse kruiden. Bedenk een bakplaat met bakpapier en verdeel de pompoenfrites over de bakplaat. Bak ze ongeveer 20-30 minuten in de oven op 200 C. Haal ze na 20-30 minuten uit de oven en klaar zijn je healthy frietjes
2. Pompoen-pasta saus
Snijd 200 gram pompoen in kleine blokjes (snijd nu ook de schil eraf) en kook deze ongeveer 12 minuten gaar. Als de pompoen zacht is geworden giet je het af, laat de pompoen in de pan zitten. Pureer de pompoen met een staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en verse basilicum. Voeg 150 mL (amandel)melk en 100 gram Philadelphia light toe mix dit nog even met de staafmixer tot een gladde saus. Is je saus nog te dik, voeg dat extra (amandel)melk toe. Klaar is je heerlijk romige pompoensaus voor door de pasta!
3. Pumpkin pancakes
Deze pumpkin pancakes zijn echt een traktatie voor op een luie zondag ochtend n daarbij ook een heel slim idee om je kids meer groenten te laten eten. Voor n persoon: Snijd 100 gram pompoen in kleine blokjes (snijd ook de schil eraf) en kook deze 12 minuten tot de pompoen gaar is geworden. Vervolgens giet je de pompoen af en laat je het even afkoelen. Mix alvast 30 gram havermeel/speltmeel of volkoren meel met 1 theelepel kaneel, 1 theelepel koek- en speculaaskruiden, 2 theelepels stevia en theelepel bakpoeder. Als de pompoen iets is afgekoeld prak je hem tot een soort puree. Voeg dit toe aan de droge ingredinten, samen met een ei en 100 mL ongezoete amandelmelk. Mix dit goed door elkaar tot het een glad beslag wordt. Verhit wat kokosolie in een pan en bak de pannenkoeken 2-3 minuten per kant op middelhoog vuur. Top je pannenkoekjes met wat magere kwark en kaneel en klaar is je ontbijtje! n portie pumpkin pancakes bevat maar 270 calorien en wel 4 gram vezels.
Geen excuses meer op de pompoen alleen maar ter decoratie te gebruiken tijdens Halloween. Gebruik deze supergroente eens in de keuken. Ben je benieuwd naar meer recepten met pompoen in de hoofdrol, neem dan eens een kijkje op mijn website. Kook ze!