Nu jullie alles weten over slapen, is het tijd om iets te leren over een van de belangrijkste organen in je lichaam: je hart. Benieuwd of je hart ook rechts kan zitten, waarom je hart buiten je lichaam door klopt en wat 100.000 km te maken heeft met je bloedvaten? Lees dan snel verder!
- Wist je dat je hart zo’n 100.000 hartslagen per dag produceert? Dit komt overeen met 40 miljoen (!) per jaar en ongeveer 3 miljard slagen in een gemiddeld mensenleven. Wauw.
- Om maar even binnen de verbazingwekkende getallen van ons lichaam te blijven. De totale lengte van je bloedvaten is ongeveer 100.000 kilometer (honderdduizend kilometer). En dan te bedenken dat we maar zo’n 5 à 6 liter bloed hebben om over deze kilometers te verdelen…
- Over bloed gesproken. Wist je dat een pasgeboren baby daarentegen maar zo’n 300 à 400 milliliter bloed heeft? Dit is te vergelijken met de hoeveelheid van een blikje Fanta.
- Wist je trouwens dat je hart trouwens ook hormonen produceert? Het bekendste hormoon is ANP, oftewel atriaal natriuretisch peptide. Dit hormoon wordt afgegeven door de boezems van het hart wanneer bepaalde sensoren een hoge bloeddruk detecteren. Het uiteindelijke effect van ANP is dan dat er meer geplast wordt, waardoor het bloedvolume daalt en dus ook je bloeddruk.
- Dat je hart links zit, is denk ik wel algemeen bekend. Maar wist je dat er ook mensen rondlopen bij wie alle organen in spiegelbeeld zijn aangelegd? Lever links, blindedarm links en dus ook hun hart rechts. Bijzonder nietwaar? Dit wordt ook wel een situs inversus genoemd en komt bij minder dan 1 op de 10000 mensen voor.
- Dat we niet lang leven zonder hart is ook wel algemeen bekend (hoop ik), maar wist je dat je hart ook buiten je lichaam door kan blijven kloppen? Dit komt omdat het hart zijn eigen ritme opwekt. Er zitten cellen in je hart (de zogenaamde pacemaker cellen) die er zelf voor zorgen dat je hart gaat kloppen. Het hart klopt dan zelfs met een hogere frequentie, omdat het niet langer onderdrukt wordt door het lichaam.
- Maar helaas kan er ook veel misgaan met het hart. Normaal gesproken zijn de eerste 5 minuten levensreddend bij een hartstilstand. Na 10 minuten bedraagt de overleving zelfs nog maar minder dan 10%. En toen was er de Noor Jan Egil Refsdahl die een hartstilstand van ruim vier uur (!) overleefde. Hij viel over overboord in Noorwegen, waarna zijn lichaamstemperatuur zakte naar 24 graden. Zonder deze temperatuurdaling had hij het zeker niet gered.