Wat hebben schoonmaken en patisserie met elkaar gemeen?
30 juli 2015 

Wat hebben schoonmaken en patisserie met elkaar gemeen?

En dan zeg ik nu iets heel geks. Ze hebben wel iets met elkaar gemeen, namelijk de receptuur! Iedereen die wel eens bakt weet dat het volgen van een recept heel nauw luistert. Tijdens het koken kun je makkelijk het een of ander aanpassen, maar in de patisserie wereld ligt dat anders. Wanneer je een cake bakt op basis van 200 gram bloem, 200 gram suiker, 200 gram roomboter en vier eieren en de oventemperatuur instelt op 170 graden, dan is het resultaat een heerlijk luchtige cake. Pas dat recept eens aan door 400 gram bloem te gebruiken i.p.v. 200 gram en 100 gram roomboter en de oventemperatuur schroef je op naar 220 graden. Het bakresultaat is nu heel anders! In plaats van een lekkere cake haal je nu een misbaksel uit de oven.

Welke receptuur gebruik je?

Zo is het ook met schoonmaken. De hoeveelheid reiniger die we gebruiken en de temperatuur van het water zijn belangrijk. We gaan bijvoorbeeld de vloer reinigen. Je pakt een emmer en vult deze met (meestal) heet water en je doet er een flinke scheut reiniger in. De vloer is wel erg vies denk je en hup je giet er nog maar wat schoonmaakmiddel bij. Je denkt hier vaak niet eens over na. Waarschijnlijk heb je je nog nooit afgevraagd waarom je het op deze manier doet! Hoe denk je dat het eindresultaat is? Vergelijkbaar met de luchtige cake of het misbaksel?

Heet water

Het eerste waar we de mist bij ingaan is het gebruik van heet water (denk aan de oventemperatuur). Waarom zou je heet water gebruiken? Zodra je mop of dweil de vloer raakt, koelt het water af en neemt de temperatuur van de vloer aan. Aan de meeste reinigingsproducten wordt een beetje alcohol toegevoegd voor het streeploos laten opdrogen van de gladde oppervlakken. Alcohol in heet water verdampt, waardoor het effect van de toegevoegde alcohol is verdwenen. Naast de alcohol zitten er nog andere stoffen in de schoonmaakproducten. Deze stoffen kunnen door het hete water kapot gaan, waardoor de werking van je product nog verder afneemt. Een uitzondering is bijvoorbeeld de afwas. Afwasmiddel is er namelijk op gemaakt om in heet water te worden gebruikt. Voor de andere schoonmaakproducten kies je voor lauw water.

Doseren

Dan is de hoeveelheid schoonmaakmiddel nog erg belangrijk. Gebruik je teveel reiniger, dan is het resultaat een vloer met strepen. Ook al gebruik je bijvoorbeeld wel lauw water en verdampt de alcohol niet, dan zorgt het overmatige gebruik van de vloerreiniger nog steeds voor een minder mooi eindresultaat. Dus waarom zou je vanaf nu nog teveel schoonmaakmiddel gebruiken? Het schoonmaakresultaat is niet zoals je zou willen, je moet meer reiniger kopen en het milieu is gebaat bij zo weinig mogelijk schoonmaakmiddel!


Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?