Wat betekenen de termen: Hypoallergeen, Dermatologisch getest en pH-neutraal?
18 september 2014 

Wat betekenen de termen: Hypoallergeen, Dermatologisch getest en pH-neutraal?

De Voedsel en Warenauthoriteit (VWA) is het onderdeel van de rijksoverheid dat toezicht houdt op gezonde dieren, gezonde planten, veilig voedsel en veilige producten, waaronder dus alle cosmetica die op de Nederlandse markt worden gebracht.

Alle cosmetica producten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Op de website van VWA kun je zien wat zij beschouwen als: hypo-allergeen, dermatologisch getest en pH-neutraal. Hier volgt even een samenvatting. Handig om te weten!

Hypoallergeen

“De term hypoallergeen suggereert dat er weinig tot geen kans is op allergische reacties. Dit zegt weinig omdat de term niet wettelijk is vastgelegd.”

Kortom het klinkt veelbelovend, zeker voor de (over)gevoelige huid, maar beter is dus om de ingrediëntenlijst (INCI-lijst) na te lopen op een irriterende stof (bijv. parfum, parabenen of alcohol) en/of andere ingrediënten waar je niet tegen kunt of op zou kunnen reageren.

Dermatologisch getest

“Dermatologisch getest betekent dat het product door dermatologen (huidartsen) getest is op vrijwilligers. Deze test zegt weinig over de uitslag ervan, de kwaliteit van het onderzoek en de omvang van de groep vrijwilligers. Deze term mogen fabrikanten vrij gebruiken en is niet vastgelegd in de wet.”

De enige zekerheid die je dus hebt is dat het product op mensen getest is en dat er dus een onderzoek is geweest, maar daar is ook alles mee gezegd. Dit kunnen namelijk ook maar 10 mensen geweest zijn, hoe representatief is dat?

PH-neutraal

“De term PH-neutraal vertelt iets over de zuurgraad van een product. Deze term komt u veel tegen op zeep-, bad- en doucheproducten. Maar er zijn belangrijkere zaken die iets zeggen over deze producten. Denk bijvoorbeeld aan welke zeep of parfum is gebruikt. De term PH-neutraal heeft geen betrekking op deze toegevoegde stoffen.”

De afkorting pH (Potentia Hydrogenii) heeft betrekking op een waterige samenstelling. De pH-waarde van alles wat water bevat kan worden vastgesteld. De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 1 (laagste zuurgraad) tot 14 (hoogste zuurgraad). PH-waarde 7 wordt ‘pH-neutraal’ genoemd.

Een PH-waarde van 7 wordt aangemerkt als gemiddeld en ‘PH-neutraal’ genoemd (water is PH-neutraal). De claim ‘PH-neutraal’ wordt voornamelijk gebruikt op reinigingsproducten, waarmee gesuggereerd wordt dat het product een zuurgraad heeft die hetzelfde is als die van de huid en hierdoor goed door de huid verdragen wordt.

Echter je huid heeft een PH van rond de 5,5. Bij de ene persoon iets hoger en bij de ander iets lager, dit komt door lichaamseigen zure stoffen in onder andere zweet, talgafscheiding en hoorncellen. PH-neutraal is dus niet het beste voor je huidbarrière .

Wist jij dit al? Wat vind je ervan dat dit zomaar te pas en te onpas gebruikt mag worden?!

Over de schrijver
Hoi ik ben Lize en ik ben het gezicht achter VriendinnenOnline. Het concept is opgezet voor vrouwen om laagdrempelig nieuwe vriendinnen te leren kennen. Ik schrijf en spreek veel over het onderwerp ‘vriendschappen’, een prachtig thema dat ik graag onder de aandacht breng!
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?